ggd

REGIO -Na een maand van bijna geen besmettingen zien we nu in de regio Noord- en Oost-Gelderland een lichte toename van het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus. Afgelopen week had zo'n 0,5% van de bezoekers aan de teststraat een positieve uitslag. De week daarvoor was dat 0,2%. De GGD Noord- en Oost-Gelderland roept u daarom met klem op; 'houd u aan de basisregels zodat we samen corona onder controle houden!' Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de meeste besmettingen zijn te herleiden naar de privésituatie. Mensen lopen het virus vaak op tijdens een feestje, bij vrienden of familie thuis. Een klein aantal besmette personen geeft aan mogelijkerwijs besmet te zijn geraakt tijdens een bezoek aan het westen van ons land.

Aantal besmettingen onder jongeren loopt op
Een deel van de besmettingen vindt plaats onder jongeren tussen de 19 en 29 jaar. Ook blijkt dat positief geteste jongeren weer veel contacten te hebben gehad waarmee ze langer dan een kwartier binnen 1,5 meter afstand zijn geweest. En dat leidt tot extra risico’s. Jongeren hebben zelf meestal milde klachten, maar ze vormen wel een risico voor de kwetsbare personen in hun omgeving, zoals ouders en grootouders.

Samen tegen het virus
De landelijk oplopende cijfers zijn zorgelijk. Het blijft dan ook van groot belang dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en alert blijven op het naleven van de coronaregels. Dat betekent: voldoende afstand houden. Ook tijdens familiebezoek, feestjes en bij het uitgaan. Blijf thuis bij klachten en maak een afspraak voor een coronatest. Voor mensen die positief getest zijn en hun contacten geldt dat ze de richtlijnen van de GGD, bijvoorbeeld over quarantaine, moeten opvolgen.

Coronatest
In de regio Noord- en Oost-Gelderland zijn twee testlocaties.; Zelhem en Apeldoorn. Mensen die een test aanvragen kunnen in principe binnen 24 uur terecht. De capaciteit is de afgelopen 2 weken verruimd, daarnaast kan ook op zondag worden getest.