dementie twitter 700x400

OLDEBROEK - De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving, Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis.

Gevoelens van onveiligheid

Veel mensen met dementie thuis volgens net als iedereen het nieuws. Dit kan bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom hij of zij zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

Advies
Denk goed na over welke informatie je deelt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als 't even kan). Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste, maar deel die zorgen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld de Alzheimer Telefoon bellen. Gratis bereikbaar tussen 9.00-23.00 uur op 0800 5088.

Gaat je naaste normaal regelmatig op pad of krijgt ze van vaste mensen bezoek? Organiseer dan een belcirkel met de mensen met wie ze anders zou afspreken. Bijvoorbeeld met familie, vrienden en mensen van de vereniging, kerk, of sportclub. Maak een schema wie wanneer met je naaste belt. Zo voelt je naaste aanspraak en voelt ze zich minder alleen.  

Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen.

Extra tips

  • Organiseer een belcirkel of maak een belschema met de mensen die normaal gesproken worden.
  • Ga naar buiten als het kan, bijvoorbeeld door te wandelen in het bos of op het strand. Kom je mensen tegen? Steek als groet je hand op en loop door. Vermijd direct contact en drukke plekken.
  • Heeft je naaste een tuin of balkon? Misschien kunnen jullie deze alvast klaar maken voor de lente.
  • Beweegtips binnen: tv-uitzendingen van Nederland in Beweging,
  • Zie verder ook tips op www.dementie.nl

www.dementie.nl