LiesbethVos LocoFM

De zomer is voorbij en veel mensen hebben inmiddels zichzelf laten vaccineren. Toch heeft een deel van de bevolking gekozen om zich (nog) niet te vaccineren. Willem van den Beld sprak met wethouder Liesbeth Vos hierover. Er is een deel die zich bijvoorbeeld vanuit geloofsovertuiging niet heeft laten vaccineren. Maar daarnaast is er ook een groep die wat laks is en zichzelf er nog geen tijd voor heeft genomen.

Daarvoor komt er in de gemeente een extra mogelijkheid waarbij de mensen die niet gevaccineerd zijn terecht voor de vaccinatie of voor vragen over de vaccinatie. Op dinsdag 28 september kun je daarvoor terecht in Oldebroek bij de Zwikmeule (bij de Talter) van 12:30 tot 21:00. En mocht je na wat vragen er nog even over na willen denken, dan kun je op donderdag 30 september terecht in Heerde.

Het hele gesprek met wethouder Liesbeth Vos is hieronder terug te beluisteren:

ggd

REGIO -  Sinds enkele weken bestaat er een hardnekkige misverstand dat GGD’en voornemens zouden zijn op voortgezet onderwijs (VO) scholen of hun pleinen te gaan vaccineren. Zowel de GGD’en als de VO-scholen krijgen hierover veelvuldig vragen. De GGD’en zijn echter nooit van plan geweest om bijvoorbeeld prikbussen op VO-schoolpleinen te plaatsen. Ook zijn er geen voornemens om hier alsnog toe over te gaan.

Lees meer >

ggd

REGIO - Het coronavirus beheerst al meer dan een jaar onze samenleving. Ook voor jongeren heeft dit verstrekkende gevolgen. GGD Noord- en Oost-Gelderland brengt daarom de impact van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongeren in kaart. Dit doet de GGD in samenwerking met de middelbare scholen in de regio. Het gaat om een extra meting van de Gezondheidsmonitor Jeugd: de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021. In onze regio doen 51 van de 57 middelbare scholen mee (90%) en naar verwachting zo’n 15.000 jongeren.

Lees meer >

ggd

REGIO  - Afgelopen week kon iedereen zonder afspraak een coronavaccinatie halen op onze vaccinatielocaties in Apeldoorn, Doetinchem, Lichtenvoorde en Zutphen.  Vanaf deze week wordt ook Harderwijk toegevoegd aan de open inloop. 

Lees meer >

zelft

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees meer >

ggd

HEERDE  - De GGD Noord- en Oost-Gelderland sluit vmet ingang van maandag 9 augustus de vaccinatielocatie aan de Zwolseweg 80A iHeerde.

Kijk hier voor de overige locaties.

Je kunt zelf kiezen waar je je laat vaccineren. Dit kan ook in een andere plaats (andere GGD-regio), bijvoorbeeld omdat je daar dichterbij woont of werkt.

ggd

OLDEBROEK - Minister Hugo de Jonge heeft recent aangegeven dat het interval tussen twee vaccinaties kan worden verkort. Voor burgers van 18 jaar of ouder, die gevaccineerd worden met BioNTech/Pfizer of met Moderna geldt het minimale interval van 28 dagen. Voorheen gold voor de groep 18+ een minimaal interval van 35 dagen. Aangezien er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kan ook de groep van 18 jaar en ouder versneld worden gevaccineerd. Op deze wijze vergroten we de kans dat iedereen volledig gevaccineerd is na de zomervakantie.

Lees meer >

218763538 177344231095608 6973199083041126836 n

REGIO - Commissaris van de Koning John Berends is positief getest voor Covid-19. Hij gaat in quarantaine de komende week. Hij heeft milde klachten. De Commissaris is volledig gevaccineerd met Astra-Zeneca. De afgelopen dagen heeft hij voor zijn werk afspraken en bijeenkomsten intern en extern gehad, maar daarbij uiteraard de 1,5 meter richtlijn aangehouden.

ggd

REGIO - Ben je horecaondernemer of horecamedewerker in de regio Noord- en Oost-Gelderland en heb je vragen over corona? Sinds 16 juli is er een speciale telefoonlijn toegevoegd aan het keuzemenu van de GGD NOG.

Lees meer >

968883 511490785589338 733247168 n

ZWOLLE - Isala bereidt zich voor op het inhalen van operaties die door corona niet door konden gaan. Roel Venema, vanuit de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor deze inhaalzorg, vertelt hoe de plannen eruit zijn.

Lees meer >

IMG 4422 800x590

Vanmorgen was burgemeester Tanja Haseloop te gast in de studio van LocoFM. Met Willem van den Beld praatte ze onder andere over de hard oplopende coronacijfers. In Oldebroek is volgens de burgemeester, net als de landelijke cijfers, een stijging te zien en ze maakt zicht daar best wel zorgen over. 

3 weken geleden hadden we nog 0 besmettingen per 100.000 inwoners, een week later lag dat aantal op 21 en inmiddels al op 80 per 100.000 inwoners. De snelheid van deze stijging is vooral hetgeen dat de zorgen baat. 

In Oldebroek zijn bijna 12.000 mensen gevaccineerd, dat is bijna de helft. Echter werkt het het beste als dat boven de 70% komt. Volgens de burgemeester kan dat beter. Dat komt doordat sommige mensen ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren. 

Ook word nog kort gesproken over de aanslag op Peter R. de Vries van afgelopen dinsdag.

Het hele gesprek met de burgemeester kun je hieronder terugluisteren: 

dE bRINK

WEZEP  - Huisartsenpraktijk De Brink verzet de laatste COVID vaccinatieronde. Prikdatum 21 juli 2021 komt te vervallen. Iedereen die het betreft zal worden geïnformeerd per brief. De nieuwe datum is dinsdag 6 juli 2021, locatie basisschool De Schaapskooi. Over de tijden wordt u geïnformeerd per brief.

Mocht u onverhoopt voor 1 juli geen brief hierover hebben ontvangen, neem dan contact op met de praktijk.

ggd

OLDEBROEK -  Sinds 30 juni kunnen mensen een afspraak maken voor een gratis coronatest als zij op reis gaan in juli of augustus. Naast het vaccinatie- en herstelbewijs geldt dit als coronabewijs voor een reis binnen de Europese Unie.

Lees meer >

ggd

REGIO - De GGD krijgt veel vragen binnen over de Corona Check-app. Maar de GGD is niet de partij die de Corona Check-app maakt of beheert. De GGDj test, doet bron- en contactonderzoek en vaccineert en registreert dit. De koppeling wordt niet door GGD Noord- en Oost-Gelderland maar landelijk geregeld.

Lees meer >

ggd

REGIO -  Ook na 26 juni blijft het noodzakelijk om op vaccinatie- en testlocaties van de GGD’en een mondkapje te dragen. De GGD’en volgen daarmee de richtlijn van het RIVM. Op de vaccinatie- en testlocaties kan niet worden gegarandeerd dat mensen 1,5 meter afstand houden. Bij het vaccineren en testen is afstand houden vanzelfsprekend niet mogelijk.

Lees meer >

ggd

REGIO -  Na een lange tijd van Corona-beperkingen gaat de samenleving in een snel tempo open. De versoepelingen stelt menig ouder ook voor de vraag: ‘Hoe begeleid ik mijn puber de zomer door’? Gaan de jongeren straks helemaal ‘los’ en hoe kunnen we ze hierin begeleiden? En hoe zorg je ervoor als ouder dat je in gesprek blijft met je kind over wat wel en niet kan? Dat is het thema van de interactieve ouderavond die op 6 juli van 20.00 tot 21.15 uur wordt gehouden. We gaan met verschillende ouders en professionals in gesprek over bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, de invloed van vrienden, veilig vrijen en meer. De online-bijeenkomst is vooral bedoeld voor alle ouders met thuiswonende pubers. De uitzending vindt plaats via YouTube. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website https://ggdgz.nl/ouderavond-zomer

Lees meer >

Isala entree

ZWOLLE  - De besmettingen blijven hard dalen en daardoor mogen we steeds meer. Ook  Isala versoepelt een aantal maatregelen.

Mondneusmasker niet meer verplicht

Het dragen van een niet-medisch mondneusmasker in de publieke ruimten is vanaf 26 juni niet meer verplicht. In ruimten waar medewerkers zorg verlenen dragen zij een medisch mondneusmasker als zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden.

Lees meer >

dE bRINK

WEZEP  - Huisartsenpraktijk De Brink verzet de laatste COVID vaccinatieronde. Prikdatum 21 juli 2021 komt te vervallen. Iedereen die het betreft zal worden geïnformeerd per brief. De nieuwe datum is dinsdag 6 juli 2021, locatie basisschool De Schaapskooi. Over de tijden wordt u geïnformeerd per brief.

Mocht u onverhoopt voor 1 juli geen brief hierover hebben ontvangen, neem dan contact op met de praktijk.

coronapeiling klein

Bijna 9 op de 10 mensen zijn bereid zich te laten vaccineren. Dat blijkt uit de 7e coronapeiling van GGD Noord- en Oost-Gelderland die van 18 tot en met 24 mei gehouden is. Daarmee is het percentage bewoners van deze regio dat zich wil laten vaccineren opnieuw toegenomen: in november was dit 51%, in februari 79% en in mei 89%. In Noord-Veluwe ligt het percentage lager: 77% van de inwoners wil zich laten vaccineren. In Midden-IJssel/Oost-Veluwe is dat 90% en in de Achterhoek 93%. Het percentage mensen dat twijfelt over het nemen van een vaccin is opnieuw gedaald: van 14% in februari naar 5% in mei. Het percentage mensen dat zegt zich niet te laten vaccineren is gelijk gebleven: 7%. Redenen die zij hiervoor opgeven zijn onder andere twijfel over de veiligheid of over de werking van het vaccin. Een deel van hen vindt dat er meer aandacht moet komen voor het opbouwen van weerstand. 

Lees meer >

is

ZWOLLE -  Het gaat de goede kant op. Er zijn steeds minder besmettingen en er liggen minder coronapatiënten in de ziekenhuizen. Sinds zaterdag gelden de versoepelingen van de overheid. Isala versoepelt op een aantal punten vanaf vandaag. 

Lees meer >