moeder copy

OLDEBROEK - Als een vrouw (voor de eerste keer) moeder wordt verandert er een heleboel. Naast vreugde kunnen er ook gevoelens van onzekerheid en bezorgdheid zijn over de nieuwe rol als moeder. Iedere moeder wil het beste voor haar kindje en veel moeders twijfelen soms wat het beste is. Dan is het fijn te kunnen praten met iemand die het allemaal al heeft meegemaakt, misschien wel tegen dezelfde dingen aanliep. Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt als aanvulling op het consultatieburo het programma 'Moeders informeren moeders' ( MIM). Moeders informeren Moeders (MIM) is kort gezegd een programma dat steun biedt aan moeders. De hulp komt niet van een professionele hulpverlener, maar van een ervaren moeder. Een vrijwilligster, die weet wat het is om moeder te zijn en ook begrijpt dat het niet altijd vanzelf gaat.

Door ervaringen te delen en vragen te bespreken, ondersteunen moeders elkaar.

Vragen zoals: Wat doet het moederschap met je? Naar buiten met je kind....hoe moet je het kleden? Of hoe combineer je het moederschap met je werk, met je sociale contacten?

De contacten tussen de nieuwe moeders en de vrijwilligsters zijn heel verschillend. Sommige moeders vinden het fijn om met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt als zij. Bijvoorbeeld als zij ervaringen met een huilbaby hebben of een complexe zwangerschap en bevalling achter de rug hebben of nog erg moeten wennen aan hun nieuwe moederrol. Anderen willen graag praktische tips, denk aan de combinatie van werken en het hebben van een kind.

Mim is een programma dat al bijna 20 jaar in Nederland bestaat, het wordt ondersteund door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Dat het project succes heeft blijkt ook uit de vele positieve reacties van deelneemsters. Een voorbeeld: "De vrijwilligster heeft het allerbeste van mijn 'moeder zijn' in mij naar boven gehaald. Ik heb geleerd het beste uit mezelf te halen en op mijn intuïtie te vertrouwen zodat ik mijn kind kan geven wat het nodig heeft" zegt een deelneemster.

Ervaren moeders helpen nieuwe moeders op weg. Ze brengen als vrijwilliger gemiddeld één keer per maand een huisbezoek bij de MIM moeder. Zij bieden steun, een luisterend oor en stimuleren de moeder bij het maken van eigen keuzes. Dit doen zij gedurende ongeveer anderhalf jaar. De vrijwilligsters krijgen hiervoor een training en worden begeleid door een coördinator. Deze begeleiding bestaat uit individuele gesprekken en themabijeenkomsten, waarin ook aandacht wordt besteed aan inhoudelijke scholing en het leren van vaardigheden.

Aanmelden?

Lijkt het je wat om als ervaren moeder iemand anders te ondersteunen of wil je wel een ervaren moeder in de buurt, dan kun je je aanmelden bij Anneke van der Mooren, MIM coördinator a.vandermooren@icare.nl of via mim@icare.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment