WEZEP - vanmorgen, donderdag 26 juni, vond in Wezep de eerste stamboekopname afdeling tuigpaarden Oost plaats. Alle negen aangeboden driejarige merries kregen een uitnodiging voor de Centrale Keuring op 19 juli in Ermelo. Waarnemend inspecteur Piet Lelieveld beoordeelde de paarden tesamen met Henk Rootveld en Hennie Laarhuis. De kwaliteit hield door elkaar genomen niet echt over en Lelieveld gaf aan dat een aantal merries op de streep zat. "Op de CK mag een aantal merries zeker niet minder presteren, we hopen eigenlijk dat deze qua beweging nog een beetje progressie maken. De hoogst scorende merrie, zeker qua beweging was vanmorgen de Aquarel van Cornelis Mooiweer. Deze merrie heeft een rijke voorhand en ging goed van de vloer." Het betreft hier Gravin Elarda (Aquarel x Sealarda keur pref van Fabricius), f/g. C. Mooiweer uit Doornspijk die veel succes heeft met de fokkerij uit deze lijn die teruggaat op de Larda-stam van Gerrit van Manen.

De tweede merrie die mee mag is even als Gravin Elarda van een opwacht staande hengst. Dat is Gonne (Artiflex x Silfira ster van Jonker, fokker H.A. van Eybergen uit Amersfoort), ger. R. van de Put uit Hulshorst. Het gaat hier om een telg uit de fokstam van de familie Ruinemans uit Rhenen. Mee gaan verder: Gundini K (Atleet x Cudini ster M van Vaandrager HBC) van f/g. G. Kamphorst uit Zwartebroek, een telg uit de vermaarde Zendrini-foklijn, Gerdine (Atleet x Adelina ster van Selleen), f/g. H.G. Spronk uit Oldebroek. Deze merrie heeft de vermaarde keur preferente concours-sportmerrie Ina (v.Renovo) van J.T. Seinen als grootmoeder. De vijfde merrie die naar de CK gaat is Giliena van het Rode Land (Crescendo HBC x Aliena ster van Tempelier), f/g. H.P. van Staveren uit Doornspijk. Aanwijzingen zaten er ook in voor: Gedora (Larix x Wildora ster van Manno, fokker G.J.M. Haverkamp uit Lettele), ger. R. van het Hof uit Oosterwolde, Gendrini (Manno x Tendrini ster van Larix), f/g. A. Plaisier uit Lelystad, ook een telg uit der Zendrini-stam, Goubloem (Patijn x Zonnebloem stb. van Nando), f/g. A. van Wijhe uit 't Harde en de reg A. merrie Ganita-M (Bocellie x Manita keur pref van Fabricius), f/g. M.J. Kluinhaar uit Hulshorst. Het gaat hier om een telg uit de Fanita-stam van Joop van Wessel.

Bij de vier t/m zevenjarige veulenboekmerries mochten er twee door naar de CK. Dat waren: de vierjarige Francis van het Rodeland (Baanbreker HBC x Aliena ster van Tempelier), f/g. H.P. van Staveren uit Doornspijk. Haar één jaar jongere halfzus Giliene kreeg dus ook een uitnodiging voor de CK, een mooi succes voor deze fokker. De tweede merrie die naar de CK gaat is de zes jarige Dannielle (Plain's Liberator x Umilla ster van Fabricius, fokker S.J. Verweij uit Geldermalsen), ger. H. Rozendaal uit Ermelo. Deze stam bracht ook de preferente hengst Manno.

Ook voor Rozendaal jr. was er succes. Stefan zag namelijk zijn achtjarige Belinda (Plain's Liberator x Uranka ster van Manno, fokker H. van Maurik uit Hoogblokland) getooid worden met een oranje lint en dat betekende dat deze merrie ster werd verklaard.

Eén merrie kwam haar alternatieve IBOP afleggen en scoorde voldoende (minimaal 75 punten). Dat was de stermerrie Wodine (Larix x Godine ster pref van Wilhelmus, fokker P.J.M. Lelieveld uit Leidschendam), ger. E.H. en C. de Bruin uit Langbroek. Teus van 't Klooster reed de merrie voor. Front en lichaamshouding werden een 7,5, zweefmoment een 7, (x 2), aktie voorbeen 7,5 (x 2), gebruik achterbeen een 8 (x2), looplust een 8 en algemeen beeld als tuigpaard een 7,5. Totaal maakte dat 75,5 punten. Bij nog een voldoende resultaat is Wodine keur. Lelieveld, die uiteraard deze merrie niet beoordeelde, fokte uit deze stam ondermeer de goedkeurde hengst Eebert (Atleet x Veldine keur pref van Manno). Veldine is de grootmoeder van Wodine.

Bron: www.kwpn.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment