genie-helpt-brandweer-drenthe

WEZEP - Het waterboordetachement van de Landmacht, slaat deze week een waterput op het militair oefenterrein De Haar, pal naast het TT-circuit in Assen. Dat gebeurt op verzoek van de brandweer Drenthe. Die kan met de put de brandbestrijding in het buitengebied beter garanderen. "We boren tot 60 meter diepte", weet boormeester sergeant-majoor Wil Meijer van 101 Geniebataljon uit Wezep. "Je stuit hier weliswaar na 90 centimeter al op grondwater, maar die 60 meter diep is nodig om een buffer te creëren zodat de brandweer 90 kuub water per uur kan oppompen."

60 meter diep lijkt veel, maar voor het detachement is dat een fluitje van een cent. "Theoretisch kunnen we wel tot 4-500 meter diep boren. Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van de lokale situatie, geen enkele put is hetzelfde."

Wereldwijd inzetbaar

Het waterboordetachement is een gecertificeerd boorbedrijf. "We kunnen waar ook ter wereld helemaal zelfvoorzienend een gat maken, welke techniek daarvoor ook benodigd is. Vorige maand voor onze troepen in Mali, vandaag voor de brandweer, volgende maand bij een schietserie in Duitsland. We zijn voor geen gat te vangen", lacht Meijer.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment