kruis

OLDEBROEK - Het Rode Kruis staat in de startblokken voor het zomerprogramma. Maar eerst gaat een groot aantal vrijwilligers in de week van 15 tot 21 juni op pad voor de collecte. De collecte is nodig om de hulpverlening in Elburg en Oldebroek op peil te houden.

In totaal 85 vrijwilligers verlenen de eerste hulp bij evenementen zoals Botter- en Vestingdagen in Elburg en de Motorcross en Wielerrondes in Oldebroek. Ook organiseert de afdeling van het Rode Kruis zelf evenementen.

De vrijwilligers doen hun werk onbetaald. Voldoening is hun beloning, zo blijkt uit een gesprekje met chauffeur Hans Appel (67) uit Elburg en hulpverlener Talitha Bultman (15) uit Oldebroek/ Het Loo. Hans Appel is al ruim 50 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Naast zijn baan als projectleider elektrotechniek bij de PTT werkte hij in zijn vrije tijd als eerste hulp- verlener bij het Rode Kruis. Ervaring deed hij op o.a. bij de Strandpost in IJmuiden en bij sportevenementen als Triatlons in Velsen-IJmuiden. Intussen werkt hij al weer 12 jaar bij het Rode Kruis Elburg en Oldebroek, aanvankelijk als verbindingsmedewerker en nu als chauffeur op de ambulance en rolstoelbus, en brengt hij oudere en gehandicapte inwoners steeds veilig uit en thuis. Het is zijn hobby en passie, vertelt Hans. "Als de mensen plezier hebben, dan is mijn missie geslaagd".

Talitha Bultman is ruim 50 jaar jonger dan Hans Appel en deelt zijn ervaring. "Mensen helpen, dat zit in mij en dat geeft mij een goed gevoel". Talitha zit al sinds haar 12e bij het Rode Kruis en was ondermeer actief op Huize IJssevliedt in Wezep. Talitha volgt in haar vrije tijd een leertraject als derde hulpverlener bij evenementen. Dat betekent dat zij de eerste en tweede hulpverlener assisteert. En dat ze tegelijkertijd goed oplet wat er gebeurt en hoe de hulpverlening verloopt. Haar ervaringen brengt ze in tijdens de Rode Kruis- lesavonden. Talitha gaat nog 2 jaar naar school, maar ze weet nu al dat ze in de toekomst een verzorgend beroep zal kiezen. Intussen doet ze veel ervaring op bij het Rode Kruis Elburg en Oldebroek.

Hans en Talitha hopen dat de collecte genoeg opbrengt om hun werk voor de mensen in Elburg en Oldebroek te kunnen blijven doen. "Als de collecte slaagt, dan kan het Rode Kruis hier blijven helpen".

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment