DOORNSPIJK - Donderdag 23 april kunt u een sfeervol concert bijwonen op De Rozenhof te Doornspijk rond muziek en kunst met als thema Vincent van Gogh - Uit de verf! Een levendige voordracht door woordkunstenaar Robert La Boresa uit brieven van Vincent van Gogh, omlijst met verrassende harpmuziek van Regina Ederveen en prachtige schilderijen. Het concert begint om 19.30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 12,50 en t/m 17 jaar € 7,50 inclusief consumpties. Er zijn maximaal 60 plaatsen beschikbaar. Reserveren via derozenhofklassiek@gmail.com of telefonisch via 06-20852927.

Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard, terwijl hij er hon-derden heeft gemaakt. Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend dokter Eugène Boch kocht het voor 400 frank op de expositie van de Brusselse Les XX in 1890. Met zijn broer Theo had Vincent een bijzondere band. Hij schreef meer dan 800 brieven aan zijn broer. Brieven over zijn schilderwerken, zijn liefde, zijn leven en zijn passie. Vooral de brieven uit zijn laatste levensjaar zijn indringend en laten bij de lezer een diepe indruk achter. Wat heeft Van Gogh bezield? Waarom schilderde hij zoals hij schilderde? Met wie had hij contact en wat waren zijn diepste drijfveren? Vincent van Gogh - Uit de verf is een levendige voordracht uit brieven van Vincent van Gogh, omlijst met verras-sende harpmuziek en prachtige schilderijen van Van Gogh via de beamer. U hoort Vincent als het ware zelf aan het woord, want het gedachteleven van deze beroemde - maar onbegrepen - schilder komt in de voorstelling goed 'uit de verf'. Het programma bestaat uit 45 minuten voor de pauze en 30 minuten na de pauze. Voorafgaand aan het concert krijgen de aanwezigen een programma, met daarop de titels van de muziekwerken die gespeeld worden.

Regina Ederveen studeerde aan het Conservatorium van Utrecht. Zij behaalde daar de diploma's 'Docerend Musicus' en 'Uitvoerend Musicus'. Tevens woonde ze harpfestivals bij in onder andere Israël en Amerika. Op een concours voor hedendaagse avant-garde muziek, won ze de hoofdprijs en daarbij de tweede prijs in de categorie solisten. In 2009 werd ze uit honderden inzendingen als harpiste uitgekozen om deel te nemen in een internationaal samengesteld orkest waarbij een concert werd gegeven in de wereldberoemde Carnegie Hall in New York City. Behalve dat zij actief is als solo harpiste, treedt ze veel op met koren, als soliste en als begeleidster. In de kamermuziek is ze ook graag werkzaam. Regina maakte meerdere cd's, zowel solo als instrumentaal.

Robert la Boresa is sinds 1995 actief als dichter en voordrachtskun-stenaar. Van hem verscheen de dichtbundel Bidden & Wreken en het boek Zien door rozetten over de mystiek van het woord. In 2007 zag zijn CD het licht: twintig gedichten op muzikale klankschalen. Door de componisten Reinier Maliepaard en Daan Manneke werden enkele van zijn gedichten getoonzet voor vierstemmig koor. Op de Nationale Gedichtendag hing een gedicht van Robert la Boresa als een meterslange banier aan de pui van het oude raadhuis van Apeldoorn. Zijn poëtische voordrachten ontwikkelen zich de laatste jaren steeds meer tot een vorm van geïnspireerde voordrachten rond de mystiek van het woord. Het gaat daarbij telkens om het Hoogste Woord, het woord tussen hemel en aarde, dat met uitsterven wordt bedreigd.

 

De Rozenhof, Rode Landsweg 18 te Doornspijk

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment