Door Fred Sollie

KAMPEN – 'Mooie verhalen gehoord en prachtige foto's gezien', twitterde een bezoekster. En zo was het. Afgelopen donderdagavond gaf fotojournaliste Ilvy Njiokiktjien op uitnodiging van World Press Photo Kampen een adembenemende presentatie van haar foto's. Voor een muisstil en talrijk publiek verschenen tal van haar beelden op het scherm. De foto's werden met grote gedrevenheid en hier en daar humor door de fotografe toegelicht.

Nelson Mandela
Ze begon met haar reportage over de begrafenis van Nelson Mandela. Ze fotografeerde hoe de mensen op zijn overlijden reageerden. Met de foto waarin omstanders Mandela de laatste eer bewijzen won ze als eerste vrouw de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Zo'n foto maak je alleen als je bereid bent om lang te wachten, te wachten op het moment waarin je in een fractie van een seconde een beeld vangt waarmee de kern van een gebeuren wordt verbeeld.

True Value
Vervolgens liet ze foto's zien uit haar serie True Value, waarin ze haar foto's combineerde met het verhaal van een inwoner van het stadje Williston, Bob Thompson. Het resultaat is HIER te zien.

Afrikaner Blood
Met deze documentaire 'Afrikaner Blood' brak Ilvy Njiokiktjien in 2011 internationaal door. Het onderwerp is een negendaags ultrarechts indoctrinatiekamp in Zuid-Afrika, waar puberjongens een racistisch gedachtegoed wordt bijgebracht. Vóór het kamp zijn ze fan van het multiculturele karakter van hun land, na afloop zijn de zwarte Zuid-Afrikanen opeens hun grootste vijanden. Njiokiktjien bracht het samen met journaliste Elles van Gelder in een multimediaproduktie indringend in beeld. In 2012 vertelden ze er over bij Pauw en Witteman, terug te zien onder deze LINK. De documentaire is HIER te bekijken.

Gala in Ghetto
Hierna liet Ilvy beelden zien uit de beruchte wijk Manenberg in Kaapstad, waar schietpartijen aan de orde van de dag zijn, net als ouders die verslaafd zijn aan alcohol en drugs en familieleden die bij bendes zitten. De jongeren leven toe naar één moment: het eindexamenbal. Samen met Elles van Gelder vroeg ze aan de bendeleiders toestemming om ze te fotograferen en te filmen. Het resultaat was een indrukwekkende produktie van foto en film over de Born Free-generatie, de jeugd geboren na het einde van de apartheid en die nu, net als Zuid-Afrika's democratie, jong volwassen is.

Nederland in 100 verjaardagen
Tot slot was het de beurt aan haar omvangrijke fotografieproject 'Slagroomtaart en slingers'. In anderhalf jaar tijd reed Ilvy 50.000 kilometers kriskras door het land om 100 jarigen in de leeftijd van 1 tot en met 100 te fotograferen. Het resultaat werd een verrassend en kleurrijk tijdsbeeld van Nederland, dat herkenning en later wellicht herinnering oproept. Wie kan er beter over dit project vertellen dan Ilvy zelf: klik HIER.

Van dit project is een boek gemaakt: 'Slagroomtaart en Slingers. Nederland in 100 verjaardagen'. Youp van 't Hek schreef in zijn voorwoord: "De plaatjes spreken voor zich. Sommige foto's schreeuwen, anderen fluisteren, maar overal klinkt een Lang zal je leven doorheen."

Autodidact
Als je zo'n indrukwekkend oeuvre voorbij ziet komen, zou je denken dat je te maken hebt met een hoog opgeleid fotograaf. Niets is minder waar. Ilvy Njiokiktjien is autodidact. Ze was weliswaar een tijdje ingeschreven als leerling van de Fotoacademie maar vanwege de bijzondere kwaliteit van haar werk kreeg ze dermate veel opdrachten dat er geen tijd over bleef voor studie. Ze bewees het niet nodig te hebben. Ze ontving voor haar werk tal van awards en ze fotografeert voor o.a. NRC, ANP en New York Times. Maar belichting vindt ze moeilijk, zei ze donderdagavond. En flitsen doet ze vrijwel nooit. Onlangs kocht ze toch een paar flitslampen, hoewel ze naar eigen zeggen geen idee heeft hoe ze daarmee om moet gaan. "Binnenkort ga ik dus maar eens een flitscursus volgen", zei ze. Of het toegevoegde waarde voor haar indrukwekkende oeuvre zal opleveren? Ilvy zal het laten zien.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment