thumbnail IMG 4241

OLDEBROEK  - Traditiegetrouw wordt op de laatste zaterdag van mei het Schaapscheerdersfeest bij het Boerderijmuseum gehouden. In verband met Covid-19 kon dit feest de afgelopen twee jaar niet door gaan. Daarom wordt dit jaar het Schaapscheerdersfeest groots opgezet op zaterdag 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur met nog meer activiteiten dan gebruikelijk. Naast het scheren van schapen, handmatig en door middel van een scheerapparaat, zijn rondom dit thema veel oude gebruiken te zien zoals het spinnen van wol, het breien en weven en touwdraaien.

In de Schutstal zijn alledaagse zaken geplaatst in de context van “huishouden en lichaamsverzorging in heden en verleden”. Zo wordt tegenwoordig de was gedaan in een volautomatische wasmachine en vroeger in een wastobbe met een wasbord. En als de was klaar is gebruikt men nu een stoomstrijkijzer, maar hoe ging dat vroeger? Thijs Stoel Witgoed is aanwezig en showt het nodige op dit gebied. Tijdens zijn show is er een verloting met hele mooie prijzen. Bezoekers kunnen in de Schutstal ook de nieuwe expositie “Pracht en praal in streekdrachten” bewonderen. Deze expositie geeft een beeld van de streekdrachten uit Staphorst, Urk, Volendam, Bunschoten-Spakenburg en uiteraard uit Oldebroek. Ook de rest van het museum  het museum is op de dag geopend voor de bezoekers. Op het feestterrein van het museum zijn meerdere marktkramen opgesteld waar bezoekers de leukste producten en de lekkerste gerechten kunnen kopen. Het opgeven voor een standplaats kan nog steeds. Vrijwilligers van het Boerderijmuseum, al dan niet in klederdracht, bakken de lekkerste pannenkoeken en zorgen voor andere versnaperingen. Op de deel verkopen vrijwilligers eigengemaakte advocaat en is er een kraampje met streekproducten.

Voor de jeugd is er heel veel te beleven. Zij kunnen zelf een (kunst)koe melken, melk karnen en een kaasje maken. Ook een ritje op een pony is mogelijk en er wordt een vossenjacht gehouden. Maar het mooiste is natuurlijk het spelen in een echte hooiberg.

Op het feestterrein loopt een goochelaar rond die de bezoekers verrast met zijn goochelkunsten. Uiteraard wordt gezorgd voor een muzikale omlijsting.

Voor een bezoek aan het Schaapscheerdersfeest bij het Boerderijmuseum wordt de normale gangbare entreeprijs gevraagd. Parkeren is gratis. Voor meer info: www.boerderijmuseum.nl     

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment