Henk van Dorp weerman

Door Gerrit Pruim van www.leukeninformatief.nl

OLDEBROEK  -  Weerman Gerrit Hiemstra, dit jaar winnaar van de Machiavelliprijs, zei eergisteren in het AD: "De Elfstedentocht is verleden tijd".  Daarom hier aandacht voor mijn plaatsgenoot (Oldebroek), schoolgenoot (Gereformeerde School) en leeftijdsgenoot (1946-2010) Henk van Dorp, de weerman van wellicht de laatste echte Elfstedentocht, gehouden op 4 januari 1997. Hij was toen de officiële weerman vanuit het KNMI voor de Elfstedenvereniging.

Dat kwam zo
"Dat kwam zo", vertelt zijn zwager Jochum de Graaf. "Een jaar eerder, februari '96 zag het er een tijd lang naar uit dat de Elfstedentocht gereden zou worden, maar op het laatste moment werd het op advies van toenmalig weeradviseur Piet Paulusma afgelast. Henk toonde op basis van een eigen analyse aan dat die tocht achteraf wel degelijk gehouden had kunnen worden.

Prognose
Toen eind november 1996 zich een nieuwe koude golf aankondigde werd Henk door het KNMI vrijgesteld om de Elfstedenvereniging te ondersteunen met kwalitatief de beste adviezen over de ontwikkeling van de pluim, de te verwachten ijsdikte, kortom de prognoses op basis waarvan de beslissing genomen kon worden om de Tocht door te laten gaan. De tocht ging door!

Startbewijs
Henk kreeg als 'beloning' een startbewijs en heeft de tocht glansrijk uitgereden. In het boekje De wind in de rug dat hij op basis van zijn ervaringen schreef en dat gisteren via de Facebookpagina van Henks zus Jenny opnieuw gepubliceerd werd, heeft hij het hele verhaal, zij het wat omfloerst, uit de doeken gedaan." 

Lees het boek:
De wind in de rug, door Henk van Dorp

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment