b0aa915d 422d 30e9 93f5 a7e46ae681bf

OLDEBROEK - De beste oliebollen van Nederland, daar moet je even voor in de rij staan. Van heinde en verre spoeden oliebolliefhebbers zich naar Oldebroek voor de bollen van bakker Hendri Jonker. Hij won dit jaar de prijs voor de beste oliebol op de BakkersVakWedstrijd. "Het is spitsuur", vertelt bakker Hendri Jonker tijdens het bakken op oudejaarsdag. "De drukte is pittig en al het personeel moet vol aan de bak. We verkopen deze dagen zeker 100.000 oliebollen en de laatste dag van het jaar is het drukst."

Door Omroep Gelderland

Een kijkje bij de beste oliebollenbakker van Nederland:

 

Jonker en zijn team hebben goede apparatuur tot hun beschikking. "Onze machine kan gelukkig 4000 oliebollen per uur bakken."

Geheim familierecept

De mensen weten de bakkerij van Jonker wel te vinden. Dat is niet zomaar. Voor de tweede keer won hij de wedstrijd voor beste oliebol van Nederland op de BakkersVakWedstrijden. Dit doen ze met een geheim familierecept. Oliebollen zitten de Jonkers in het bloed. Al zeven generaties lang bakken zij de traditionele lekkernij. Het recept gaat van vader op zoon. Is het nog steeds hetzelfde als in 1875?

"Nee", lacht Jonker, "dat recept hebben we wel aangepast. Het was ouderwets, er zat zoveel in. We zijn teruggegaan naar de basis." Hoe bak je de beste bol van het land? "Je moet een goede voorbereiding hebben en je echt verdiepen in het product. Goede kennis van grondstoffen als bloem zijn essentieel voor de beste oliebol."

'Zin in'

En die oliebol weten de mensen wel te vinden. Lange rijen smulpapen vormen zich voor Bakkerij Jonker. "Het is een hele rij, maar het zijn de lekkerste oliebollen hè?", zegt een man met zijn jonge dochtertje. Hij sluit net achteraan. Is dat het waard? "Ik haal ze hier altijd vandaan. Mijn dochter wil er ook één. Het is alleen effe wachten."

Een man naast hem weet wel waarom de bollen zo smaken. "Ze zijn met liefde gebakken, dat proef je." Een andere vrouw loopt net met een volle zak bij de bakkerij vandaan. "Je staat een half uurtje in de rij", zegt ze. "Maar ze ook lekker hè? Ik heb er zin in."

Tips voor de thuisbakker

Niet iedereen gaat op oudejaarsdag in de rij staan. Veel hobbybakkers steken thuis het vuur in de vetpan en doen een dappere poging om de beste bol te bakken. Heeft Hendri Jonker nog tips voor die fanatieke thuiskok?

"Neem de tijd om het goed te willen doen", zegt hij. "Zorg voor voldoende kneding in het deeg. Veel mensen gooien wat water en bloem bij elkaar en slaan er eens met een hand in, maar je moet het deeg drie minuten mengen. En zeker vier minuten kneden. Dan doe je de vulling erbij en laat je die er lekker doordraaien. Het deeg moet handwarm zijn, 27 graden, en het moet 28 minuten rijzen. Dan pas bak je het in vet van 175 graden. Meet het met een thermometer, want de meter op een frituurpan wijkt af. Op deze manier kun je lekker thuis bakken."

Zie ook: Hendri en Jan bakken wéér de lekkerste

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment