kringloop

OLDEBROEK - Voor corona was kringlopen al een werkwoord: van tweedehands winkel naar tweedehands winkel struinen op zoek naar hippe, bruikbare en vooral goedkope spulletjes. Sinds de lockdown beëindigd is, zet die trend onverminderd voort, zo merkte onder andere Kringloopcentrum O&O in Oldebroek. De omzet steeg met zo'n 25 procent. "Het loopt storm".

Huizen opgeruimd tijdens lockdown

Kringloopwinkel O&O in Oldebroek zag de omzet omhoog schieten. Meubels werd veelvuldig een tweede leven gegund, maar ook andere spullen zoals elektronica, kookgerei, boeken en kleding. Mensen hadden tijdens de lockdown de tijd om hun financiële huishouding op de korrel te nemen. Alles kan online vergeleken worden, om vervolgens geld te besparen door de juiste keuzes te maken. Van supermarktfolder tot sim only vergelijken: niet alleen op analoog (fysieke aankopen), maar ook op digitaal gebied (telefoonabonnementen, internet) is men de waarde van geld beter in gaan zien. Ziet ook initiatiefnemer Gerrit Van de Streek: "Er komt veel moois binnen, doordat mensen in de lockdown hun huizen hebben opgeruimd en geld overhielden. Mensen met een kleinere beurs profiteren daar weer van".

Inspiratie voor stylisten

Het zou zomaar kunnen dat klanten van O&O een half uurtje verderop een andere kringloopwinkel induiken, op zoek naar nog meer koopjes. Menig stylist, influencer of binnenhuisarchitect ziet de kringloopsector als oneindige bron van inspiratie. Zie tv-programma's zoals Frank en Rogier checken in, waarin kringloopwinkels in heel Nederland een grote rol spelen. In Vaassen vinden we Stilema, waar bedrijfsleider Eppo Gutteling weet te melden dat het 'storm loopt'. "We hadden een omzetstijging van 25 procent ten opzichte van voor de coronatijd". Ook Gutteling denkt dat mensen het geld al die tijd in hun zak hebben gehouden en nu laten rollen. Hij erkent de al jaren toenemende kringloop-trend. "Mensen zien het nut van hergebruik. Het scheelt de consument veel geld. Niet alles hoeft nieuw en prijzig. We genieten als kringloopwinkel veel sympathie".

Bewuster leven

In Apeldoorn treffen we een eveneens opgetogen Hieke Goos aan in kringloopwinkel Dorcas. "Een omzetstijging van 25 procent? Dat geldt ook voor ons!". Goos stipt ook de duurzaamheidsgedachte aan: "Wellicht zijn mensen in coronatijd met de neus op de feiten gedrukt en bewuster gaan leven. Niet meer lukraak van alles nieuw kopen, maar kiezen voor een artikel dat kan worden hergebruikt". Terug in Oldebroek ziet Gerrit van de Streek dat de kwaliteit van de aangeboden huisraad ook omhoog gaat. "Je zag voorheen vaak dat gebrachte meubels iets beschadigd waren". O&O-Collega Frank van der Bosch (73): "Meubels moeten mooi en netjes zijn, anders kunnen we het echt niet meer verkopen". Van de Streek: "We halen niet meer zomaar alle meubels op. We zijn geen vuilnismannen".

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment