thumbnail NDHR pers 03 groot

Binnenkijken bij Gelderse woningen tijdens de Duurzame Huizen Route

GELDERLAND - De snel oplopende gasprijzen zijn voor veel huishoudens reden om zich te oriënteren op energiebesparende maatregelen of aardgasvrij wonen. Dit kan tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Honderden enthousiaste huiseigenaren hun huis open om uitleg te geven over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Bezoekers kunnen zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl.


Eén van de huiseigenaren die meedoet, is Henk Bettink uit Barneveld. Samen met zijn vrouw en drie kinderen bewoont hij een woning uit 1995. “Toen onze cv-ketel in 2016 aan vervanging toe was, besloot ik om het huis op een andere manier te verwarmen. Met een lucht/water-warmtepomp en zonnepanelen wonen we aardgasvrij en komt de energierekening aan het eind van het jaar uit op nul euro”, aldus Henk. Tijdens de Duurzame Huizen Route vertelt hij graag hoe hij het heeft aangepakt.


Inschrijven voor een bezoek
Er zijn tal van mogelijkheden om een huis te verduurzamen. Zo kun je al klein beginnen met ledlampen, een slimme thermostaat en tochtstrips. Of je pakt het groter aan door goed te isoleren, een warmtepomp aan te schaffen en vloerverwarming aan te leggen. Huizen met uiteenlopende duurzame maatregelen doen dit jaar mee met de Duurzame Huizen Route. Geïnteresseerden kunnen zich via de website inschrijven voor een bezoek bij één of meer woningen. Per woning zijn er een maximaal aantal plekken beschikbaar, verdeeld over zaterdag 30 oktober en 6 november.


Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Gelderland, Drenthe, Friesland, Zuid-Holland, Zeeland, 145 Nederlandse gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij moedigen inwoners aan om op een laagdrempelige manier kennis te maken met duurzaam wonen.


Zelf een duurzaam huis?
Wie zelf stappen heeft gezet om zijn of haar huis te verduurzamen kan zich aanmelden voor de Duurzame Huizen Route via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment