thumbnail locourant

(Advertorial )Heb je angst voor de tandarts? Of heeft je kind hier misschien last van? Dit kan een enorme belemmering zijn om naar de tandarts te gaan. Want voordat je het weet ga je jaren niet en je gebit wordt er dan niet beter op… En als je dan eenmaal weer gaat, dan is de kans groot dat er veel moet gebeuren, waardoor de angst ook weer toeneemt.. Het is niet makkelijk! Als je een kind met angst voor de tandarts hebt, dan kun je een aantal van deze tips proberen. Hopelijk kalmeer je je kind hiermee en blijft ie geen angst hebben voor de rest van z’n leven.

Geef aan wanneer je kind gaat

Het is zeker een goed idee om tijdig aan te geven wanneer je kind naar de tandarts gaat. Doe dit niet twee weken van tevoren, want dan ga je misschien geen leuke twee weken tegemoet. Maar doe dit een paar dagen voor de afspraak! Leg uit dat je kind naar de tandarts gaat en dat het allemaal mee zal vallen. Misschien kun je ook alvast uitleggen wat de tandarts gaat doen.

Kies een angsttandarts

Het is daarnaast heel goed om te kiezen voor een angsttandarts. Deze houdt namelijk veel meer rekening met de angst en zal stap voor stap uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren. Zo is je kind op de hoogte en neemt de angst af. Een gewone tandarts kan er ook wel bij helpen, maar een angsttandarts is er echt voor getraind! Bij Tandartsenkliniek hebben ze angsttandartsen.

Beloning?

Misschien bestaat je opvoeding uit het niet belonen van je kind, de meningen zijn erover verdeeld. Maar het is misschien toch wel handig om dit in te zetten als je kind veel angst voor de tandarts heeft. Beloof bijvoorbeeld dat jullie naar de speelgoedwinkel gaan als het voorbij is. Of dat ie mag bepalen wat jullie die avond gaan eten. Zo heeft je kind iets om naar uit te kijken, ondanks dat het misschien niet helemaal verantwoord is.

Wat te doen met je eigen angst?

Heb je zelf ook angst voor de tandarts? Hoe moeilijk het ook is, probeer dit niet over te brengen op je kind. Probeer je angst onder controle te houden en je kind het voorbeeld te geven. Als je namelijk zelf heel angstig reageert, dan zal je kind dit ook opvangen. En dat is dus echt niet handig… Je kind zal de angst voelen en zelf ook echt bang worden. Probeer je eigen angst los te zien van je kind en volg bovenstaande tips. Dan moet het eigenlijk gewoon goed komen!

Zoals je ziet kun je heel wat dingen doen om de angst te verlagen bij je kind, of bij jezelf. Het is daardoor een stuk plezieriger om naar de tandarts te gaan! Bovendien kan de angsttandarts er veel rekening mee houden, wat heel erg fijn is. Een geruststellende gedachte dat iemand met je meeleeft en precies uitlegt wat de volgende stap gaat zijn.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment