5e386668 7831 3ed8 b5ba 39223d72a7d2

NOORDEINDE - Wat ziet de bestuurder van een trekker? Hoe groot is de dode hoek? En hoe zorg je dat je zelf veilig blijft als je een trekker tegenkomt op de weg? Leerlingen van basisscholen in het buitengebied van Oldebroek kregen maandag speciale gastlessen in het omgaan met landbouwverkeer. Want nu de scholen weer zijn begonnen, komen de leerlingen nogal wat trekkers tegen op de weg.

Rik Kapitein&Loco Mediagroep i.s.m. Omroep Gelderland

"Vertel maar eens wie van je klasgenoten je nog kunt zien in je spiegel." Rijinstructeur Alex Hendriks staat naast de trekker, terwijl een van de leerlingen van basisschool Noordermerk in Noordeinde in de cabine zit. In de spiegel ziet ze wel de achterste leerlingen van de rij naast de trekker, maar veel klasgenoten zijn er niet te zien. "Zo slecht ben jij dus te zien als je naast die trekker fietst", legt Hendriks uit.

Meer dan 180 agrarische bedrijven

Het is de eerste keer dat dit soort lessen gegeven wordt in Oldebroek. "We hebben dit al wel eens gedaan met de vrachtwagen", vertelt Hendriks. "Maar nog nooit met de trekker." Het initiatief voor de gastlessen komt bij de gemeente Oldebroek vandaan. "We hebben hier in onze gemeente meer dan 180 agrarische bedrijven", legt wethouder Bob Bergkamp uit. "Dat betekent dat we heel veel agrarisch verkeer op heel smalle wegen hebben. Die wegen zijn daar helemaal niet op berekend, dus als een trekker en een fietser elkaar moeten passeren, is dat krap."

Dat weet Hendriks ook. Hij geeft daarom tips aan de leerlingen, om veilig op de weg te fietsen. "Ik merk dat veel kinderen dit thuis ook al te horen krijgen. Ze hebben goede tips gekregen van hun ouders, zoals bijvoorbeeld 'oogcontact met de bestuurder zoeken', of 'ga maar in de berm staan als er een trekker aankomt'. Dat doen de ouders al erg goed."

Haal een trekker niet in

Toch denkt hij dat de lessen nog wel wat extra toe kunnen voegen. "Trekkers rijden relatief langzaam. Hier in het buitengebied rijden ze ongeveer 25 of 30 kilometer per uur. Dat betekent dat kinderen op een elektrische fiets soms behoorlijk dichtbij komen, of ze gaan inhalen. Wij laten ze vandaag zien hoe weinig zicht een bestuurder van een trekker dan heeft, dus hoe gevaarlijk dat eigenlijk is."

Dat heeft inderdaad indruk gemaakt bij de kinderen. "Als hij stopt, moet je er niet achter gaan staan", heeft een van de leerlingen geleerd. "Dan kan hij je niet zien." "Je zit heel hoog", zegt een klasgenootje. "Ik heb geleerd dat, als je wilt inhalen, dat dus niet kan."

Wat te doen als je als fietser een trekker tegenkomt?

En wat zijn nou die gouden tips als je een trekker tegenkomt? "Het belangrijkste is eigenlijk dat je uit de buurt moet blijven", zegt Hendriks. "Daarmee voorkom je al problemen. Maar soms kom je toch in een situatie waarbij je elkaar moet passeren. Ga dan zelf even aan de kant staan en zorg ervoor dat je oogcontact hebt met de bestuurder. Of, zoals de kinderen deden, roep hard 'hé, ik fiets hier', zodat de bestuurder jou misschien kan horen, en jij meer opvalt."

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment