reekalje

Met behulp van een drone worden de dieren opgespoord

OLDEBROEK – Een groep vrijwilligers van de lokale jagersverenigingen en weidevogelvereniging redt reekalfjes van de maaimachine. Doormiddel van de inzet van een drone met een warmtebeeldcamera sporen zij de reekalfjes, jonge hazen en eventuele nesten op. De periode dat de reegeiten hun jongen werpen in het lange gras valt vaak samen met het maaien van de weilanden. Om te voorkomen dat jonge dieren het slachtoffer worden, zoeken jagers al decennia reekalfjes en andere jonge dieren en nesten vlak voor het maaien. In een perceel gelegen in de gemeente Oldebroek werden onlangs maar liefst acht reekalfjes gevonden.

Een eerder opgenomen filmje met wbe NW Veluwerand.

Naast reekalfjes vinden de vrijwilligers ook andere jonge dieren en nesten. Dieren en nesten zijn in het hoge gras niet zichtbaar voor de boer die aan het maaien is. Daarom is het voor de boeren zeer waardevol wanneer de weilanden voor het maaien doorzocht worden.

De plaatselijke jagersvereniging Wildbeheereenheid(WBE) Oldebroek/Oosterwolde, WBE Noord West Veluwerand en Weidevogelvereniging Randmeerkust doorzoeken zo veel mogelijk weilanden om deze dieren te kunnen redden. In het voorjaar doorzoeken zij gezamenlijk ongeveer 8.000 hectare.

Gebruik van moderne technieken

Steeds vaker wordt een drone met een speciale warmtebeeldcamera ingezet om weilanden te doorzoeken. De drone vliegt op een beperkte hoogte boven het veld, waarbij via een app op een beeldscherm gelijktijdig bekeken kan worden wat de camera waarneemt. De warmtebeeldcamera laat de levende en warme objecten oplichten. Daarmee kan men niet alleen sneller zoeken maar is de kans ook groter dat zij de reekalveren of andere jonge dieren vinden.

Het gebruik van drones om dieren te zoeken voordat het weiland gemaaid wordt is in de laatste jaren sterk toegenomen. Een ontwikkeling waar jagers, boeren, weidevogelgroepen en dierenwelzijn bij gebaat zijn.

“Zonder de inzet van de drone het is zoeken van reekalveren in het lange gras als het zoeken naar een spelt een in hooiberg.” Aldus Lennard van de Weg, Voorzitter van de WBE Oldebroek/Oosterwolde. “Wij zijn enorm blij met deze ondersteuning.”

In het werkgebied van de WBE Noord West Veluwerand en WBE Oldebroek/Oosterwolde beschikt de Weidevogelvereniging Randmeerkust over een drone met warmtebeeldcamera. Deze drone is beschikbaar gesteld door het Agrarisch Natuur Collectief Veluwe met als doel de weidevogels te beschermen. Door de inzet van deze drone zijn al honderden nesten en jonge dieren gespaard gebleven. Deze drone kan niet zomaar door iedereen bestuurd worden, de piloot heeft hiervoor een dronebrevet nodig.
“In het voorjaar hebben wij al vele kievit, grutto en andere weidevogelnesten gevonden met de drone, maar het zoeken en vinden van reekalveren maakt het vrijwilligerswerk extra speciaal.” Aldus Jan Slagboom, coördinator bij de Weidevogelvereniging Randmeerkust.

 Samenwerking cruciaal

Ieder voorjaar blijkt maar weer dat de samenwerking tussen de jagers, eierzoekers en boeren van cruciaal belang is. De jagers pachten een jachtveld voor een langere periode. Dit maakt dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de soorten die er leven. Hierdoor is er ook altijd goed contact met de boeren van wie jagers het jachtrecht pachten of jaagt de boer zelf. De boer laat weten wanneer hij welk weiland gaat maaien. Daarna worden de zoekers gemobiliseerd die het land afzoeken, in dit geval dus met een drone. Wanneer de jonge dieren en/of nesten worden gevonden worden deze locaties gemarkeerd of worden deze verplaatst. Wanneer het maaien voorbij is worden de jonge dieren door de moeder verplaatst doordat zij het maaien als verstoring opmerkt.

Vrijwilligers

De WBE’s en de Weidevogelvereniging bestaan gezamenlijk uit ongeveer 200 vrijwilligers. Gedurende het hele jaar voeren zij verschillende werkzaamheden uit om de natuur te beschermen en populaties in stand te houden. Eén onderdeel hiervan is dus het opsporen van jonge dieren en nesten. “Als jager ben je de oren en ogen in het veld. Je ziet veel, weet wat er speelt en geniet van de natuur. Maar dat je op één ochtend acht reekalfjes weet te redden van de maaimachine geeft heel veel voldoening.” Aldus Jan Kroes, jager binnen de WBE Oldebroek/Oosterwolde.

Ook vrijwilliger worden? Neem contact op met de Weidevogelbescherming Randmeerkust.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment