thumbnail Aanbieden brief 2 juni 2021

OLDEBROEK  - Woensdagmiddag 2 juni overhandigden burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg en burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van de gemeente Oldebroek namens in totaal 27 burgemeesters van gemeenten in Oost-Nederland persoonlijk een brief aan een aantal leden van de commissie Justitie en Veiligheid. Met de brief roepen de burgemeesters de leden van de commissie Justitie en Veiligheid op om de minister en de staatssecretaris te verzoeken de behandeling van de wetswijziging rondom 3-MMC niet uit te stellen, maar met spoed in de Tweede Kamer te behandelen zodat zowel de werkzame bestanddelen van designerdrugs als ook lachgas op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet geplaatst worden.

Kees van der Staaij (SGP), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Anne Kuik (CDA) en Ingrid Michon Derkzen (VVD) namen de brief in ontvangst. In de brief geven de 27 burgemeesters aan blij te zijn dat vorige week bekend werd dat staatssecretaris Blokhuis 3-MMC op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet gaat plaatsen. Burgemeester Tanja Haseloop: “Voor ons als burgemeesters een positieve ontwikkeling die zeer welkom is. Tegelijkertijd blijven wij pleiten voor een verbod op alle werkzame bestanddelen van designerdrugs en lachgas. Het verbod op 3-MMC is hierbij een eerste stap.”

De laatste jaren zijn designerdrugs zoals 3-MMC en lachgas een groot probleem. Om hiertegen adequaat te kunnen optreden is een verbod op de, zeer schadelijke, werkzame bestanddelen nodig. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal noemt de huidige situatie hoogst frustrerend: “Onlangs hebben we na een onderzoek een inval georganiseerd bij een 3-MMC producent. Die hebben we aangehouden maar na enkele uren stond deze weer op straat. Het is mooi dat 3-MMC binnenkort verboden is. Maar een kleine wijziging in de bestanddelen kan leiden tot een nieuwe en gevaarlijke drug, waarvan de productie opnieuw niet strafbaar is. Daarom verzoeken wij de minister dringend om ons appel te honoreren. Wat wij willen is een veiliger leefomgeving creëren voor jong en oud.” 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment