bertina

WEZEP - Bertina van Oene schreeuwt om hulp. De 45-jarige Wezepse lijdt al zeven jaren aan de ziekte LPHS. ”Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat in mijn geval de zenuwen van de nieren voortdurend veel pijn uitstralen.” Om die pijn te bestrijden heeft ze een karrevracht medicijnen. Waaronder vier keer per dag morfine. Echt helpen doet het niet. Na drie operaties laten meerdere specialisten van ziekenhuizen in Zwolle, Utrecht en Groningen Bertina weten geen oplossing meer te zien voor haar pijnlijke ziekte. Bertina is nog niet van plan om zich over te geven en wordt daarin gesteund door anesthesioloog W. Brinkert van de Isala Klinieken in Zwolle. Hij ziet nog één mogelijkheid en aan die laatste strohalm klampt Bertina zich nu vast. Er is één probleem: geld voor een ingreep want Bertina’s zorgverzekeraar houdt de hand op de knip.

Toen de ziekte zich openbaarde bij Bertina wist ze door de pijn niet waar ze het zoeken moest. ”Nooit eerder had ik zoveel pijn gehad. Ik was bang dat ik het niet zou overleven. In het ziekenhuis dachten ze eerst aan nierstenen, maar dat bleek niet de oorzaak. Via het infuus kreeg ik zware pijnstilling in Isala en in Groningen werd ik doorgestuurd naar het UMC in Utrecht, waar professor Blankensteijn de diagnose LPHS stelde.” Nadat ze steeds meer medicijnen krijgt en er met een negen uren durende niertransplantatie nog tevergeefs is geprobeerd de pijn te stillen krijgt ze het onheilspellende bericht: ”uitbehandeld, je moet er mee leren leven want er is niks meer aan te doen.”

Karakter

De specialisten hebben geen rekening gehouden met het karakter van Bertina. Ze stelt zich strijdbaar op, gaat naar de huisarts, zegt dat ze er geen genoegen mee neemt en krijgt een verwijsbrief voor de pijnpoli in Isala. Daar ontmoet Bertina anesthesioloog Brinkert. Tot grote vreugde van Bertina vertelt hij haar dat er nog een kans is om via elektrische pulsen zenuwen te prikkelen en op die manier de pijn te verzachten.

Crowdfunding

Bertina vertelt dat zo’n ingreep ongeveer 30.000 euro kost. Haar zorgverzekeraar vergoedt deze behandelmethode niet ”omdat wetenschappelijk niet bewezen is dat deze operatie succesvol is.” Bertina heeft het geld niet en omdat Brinkert gelooft in een positief resultaat adviseert hij haar om het benodigde bedrag met crowdfunding binnen te krijgen. ”Ik vind het nogal wat om dat via crowdfunding te doen,” zegt Bertina. Maar na overleg met familie, haar gezin en vrienden besluit ze het toch te doen. ”Ik heb geen keus, ik denk dat het m’n laatste kans is.”

Inmiddels staat de teller op ruim 16.000 euro en heeft Bertina dus nog 14.000 euro nodig. ”Ik ben over de helft, maar nu stokt het even. Ik hoop vurig dat particulieren en bedrijven mij de helpende hand toe willen steken want met deze pijnen is het niet uit te houden.” Doneren kan via de Facebookpagina Bertina van Oene. Als de operatie, om wat voor reden ook, niet doorgaat geeft Bertina het bedrag aan een goed doel.

Dankbaar

Hoewel Bertina opzag tegen crowdfunding is ze nu blij dat ze de stap gezet heeft. ”Er zijn ook leuke acties op de facebookpagina blauwwitte leeuwen, zoals van WHC 7, een minuut winkelen bij de Plus, een taartenactie met logo’s van WHC en Owios, 3  april verzoeknummers bij LocoFM van 18.00 tot 24.00 uur en een spontane actie van onze dochter Lynn. Ik ben echt dankbaar wat er allemaal voor me gedaan is en wordt,” zegt Bertina, die hoopt dat het nog resterende bedrag gauw op haar rekening staat, dat de ingreep snel uitgevoerd wordt en de pijn tot het verleden behoort.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment