WEZEP/ZWOLLE - Christelijke muziekvereniging De Eendracht uit Wezep zal zaterdagavond 6 december a.s. in samenwerking met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest een HRFSTWND-concert verzorgen. Dit heeft plaats in de grote zaal van theater De Spiegel in Zwolle en begint om 20.15 uur. Het concert krijgt nog een bijzonder extra tintje doordat er aandacht wordt besteed aan Alphons Sax die dit jaar precies tweehonderd jaar geleden geboren is. Tevens op deze avond tijdens het concert de BUMA Brass Awards uitgereikt worden aan dirigent Danny Oosterman en aan de Belgische componist Luc Vertommen.

eendracht

 HRFSTWND is een populaire concertreeks, ontstaan in de herfst van 2007 in Gelderland en inmiddels ook overgewaaid naar Overijssel. De amateur blaasmuziek is in de loop van de tijd een volwassen kunstvorm geworden. Orkesten musiceren op hoog niveau en beschikken over goede repetitie- en eigen opleidingsfaciliteiten. Maar optreden op een professioneel podium is meestal een stap te ver. De HRFSTWND-organisatie verbindt daarom de verschillende concerten met de verschillende professionele podia in de provincies Gelderland en Overijssel. De bedoeling hiervan is dat deze jonge kunstvorm bij een groot publiek onder de aandacht wordt gebracht. En dat is goed gelukt: HRFSTWND is met de verschillende concerten op bijzondere locaties en met ruim 15.000 enthousiaste bezoekers een fenomeen. Mede hierdoor ontstond ook bij de professionele podia steeds meer interesse voor deze concertreeks. De Spiegel is zo’n bijzondere concertlocatie.

Christelijke Muziekvereniging De Eendracht uit Wezep timmert de laatste jaren flink aan de weg en heeft een aantal zeer succesvolle optredens achter de rug. Dit voorjaar deed het orkest mee aan de prestigieuze Open Nationale Fanfare Kampioenschappen in De Lawei in Drachten en daar behaalde men een verdienstelijke eerste prijs met de uitvoering van Ommagio van Marcel Putz. In samenwerking met alle muziekverenigingen in Wezep presenteerde De Eendracht zich met veel succes tijdens het project Aqua-Music in De Kamphal waar men met populaire muziek en bijbehorende show van zich liet horen. Inmiddels is de vereniging ook gestart met het verzorgen van muzieklessen op de basisscholen De Bron en De Rank in Wezep wat weer een nieuw prestigieus project is voor de vereniging.

Voor CMV De Eendracht is het reeds de derde keer dat men in de HRFSTWND-concertserie optreedt. In 2010 trad men in dit kader op met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest in het Noorderlicht in Wezep terwijl vorig jaar een spectaculair concert werd gegeven in samenwerking met Koninklijke Fanfare Wilhelmina uit Heerde in de Hanzehof te Zutphen. Voorafgaande aan het concert op 6 december zal er eerst een inleiding plaatshebben in De Spiegel over Alphons Sax, de uitvinder van de saxofoon, die in 1814 werd geboren. Vanwege dit gedenkjaar zijn er ook een aantal werken geprogrammeerd door CMV De Eendracht om deze uitvinder te eren. Daartoe zullen Annemieke van Loo op bugel, Merel van Bekkum op altsaxofoon en Joanne van Loo-Lindeboom op sopraansaxofoon soleren in samenspel met het orkest van De Eendracht. Het programma van De Eendracht bevat ondermeer de Elsa’s Procession tot the Minster van Richard Wagner en Russian Christmast Music van Alfred Reed in een arrangement van Jan Nellestijn. Samen met de solisten worden Introduction and Caprice van Eric Swiggers, Oodles of Noodles van Jimmy Dorsy en Oblivion van Piazolla uitgevoerd. Het schitterende The blue wale uit de cyclus Abysses van Franco Cesarini zal vanaf het concertpodium weerklinken. CMV De Eendracht o.l.v. Hendry van Loo zal haar aandeel aan dit concert melancholisch als ook spetterend en swingend afsluiten met Somewhere en Mambo uit de West Side Story van Leonard Bernstein. Voor de leden van De Eendracht is een optreden in De Spiegel in het nabijgelegen Zwolle een grote uitdaging en men hoopt dan ook dat veel aanhangers en muziekliefhebbers dit concert komen bijwonen.

Ook het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest heeft een bijzonder aansprekend programma samengesteld. Na The Lord Bless You and Keep You van John Rutter in een arrangement van Klaas van der Woude volgt Variations and Fugue on an Original Thema van Alexander Comitas. In Fantaisie sur l’âme en peine van Jules Demersseman zal Glenn van Looy op euphonium soleren. Met A Tribute to George Gershwin in een arrangement van Koos Mark en Gert Buitenhuis waarin veel ritmische verrassingen voorkomen en waarin spectaculaire drumsolo’s voorkomen zal het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Danny Oosterman het concert besluiten.

Dit HRFSTWND-concert krijgt een feestelijk tintje omdat deze avond ook de Buma Brass Awards 2014 uitgereikt zullen worden. Dit jaar zullen Danny Oosterman, dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, en de Belgische componist Luc Vertommen onderscheiden worden vanwege hun bijzondere verdiensten voor de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. De auteursrechtenorganisatie Buma reikt deze prijs voor de zevende keer uit.

Het HRFSTWND-concert van 6 december is voor de echte muziekliefhebber een grote uitdaging. Kaarten voor het concert zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de leden van CMV De Eendracht en bedragen € 15,-- per stuk. Uiteraard zijn op 6 december a.s. ook entreekaarten verkrijgbaar aan de kassa van De Spiegel in Zwolle.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment