thumbnail pexels photo 256894

OLDEBROEK -  Het ontbreken van een overlijdensrisicoverzekering kan een groot probleem vormen voor ruim 25.000 huishoudens met een huurhuis. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeringsmaatschappij Scildon. De kwestie speelt met name als de kostwinner van een gezin vroegtijdig komt te overlijden, bijvoorbeeld tussen het 30e en 65e levensjaar. Dit betekent namelijk direct een verlies van inkomen voor de nabestaanden. In de helft van de gevallen ontstaan er financiële problemen, bijvoorbeeld bij het betalen van de huur, de woonlasten of het levensonderhoud van de kinderen.

Slechts 31 procent van de hurende gezinnen heeft een overlijdensrisicoverzekering. Scildon vindt dat er meer voorlichting moet komen, zodat mensen weten welke risico’s er spelen.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (soms ook wel ORV genoemd) is een levensverzekering die is bedoeld om nabestaanden te behoeden voor financiële problemen die kunnen ontstaan bij het overlijden van de verzekerde.

Een levensverzekering komt ook nog in een andere vorm voor, namelijk als uitvaartverzekering. Wat alle levensverzekeringen gemeen hebben, is dat er een uitkering plaatsvindt als de verzekerde komt te overlijden.

Het grote verschil zit hem in de periode waarin wordt uitgekeerd. Een overlijdensrisicoverzekering keert uit binnen een bepaalde looptijd waarin iemand is verzekerd, bijvoorbeeld tussen het 30e en 60e levensjaar. De uitkering ligt daarom veel hoger dan bij een uitvaartverzekering, die eigenlijk altijd uitkeert na overlijden.

Overlijdensakte

Wie aanspraak wilt maken op de uitkering van een levensverzekering heeft de overlijdensakte van de overledene nodig. Hierop staan de naam en het adres van de overledene, evenals de datum en de plaats van overlijden. Die gegevens zijn van belang voor de uitkering.

Het opvragen van de overlijdensakte kan bij de gemeente. Bij de gemeente Oldebroek is dit hier mogelijk. De overlijdensakte wordt vervolgens opgestuurd naar de verzekeraar voor afhandeling. 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment