coin

Een van de meest voorkomende vragen die ik van investeerders krijg is hoe crypto-investeringen zoals bitcoin worden belast. Er lijkt veel verwarring te bestaan, misschien vanwege de verschillende namen die mensen gebruiken voor deze beleggingscategorie. Lees hier meer over het doen van aangifte over cryptomunten en slimme aftrekposten.

1.   Hoe wordt Bitcoin belast?

Helaas moet je gewoon belasting betalen over je bitcoins. Het goede nieuws is dat bitcoin en andere crypto activa zowat de best mogelijke fiscale behandeling hebben voor lange termijn investeerders. Volgens de officiële richtlijnen van de belastingdienst wordt crypto belast als "bezittingen of vermogen", wat gewoon een mooie manier is om te zeggen dat het belast wordt als een aandeel of een tweede huis. Als je bitcoin koopt en het meer dan een jaar vasthoudt, betaal je vermogenswinst op lange termijn wanneer je deze weer verkoopt. In box 3 van de belastingaangifte geef aan hoeveel cryptomunten je bezit.

2.   Hoe meld ik Bitcoins op mijn belastingaangifte?

Inkomsten uit bitcoin transacties moeten worden gerapporteerd in box 3 van de belastingaangifte. Afhankelijk van het type transactie dat het type inkomen uit cryptocurrency-gewone inkomsten of vermogenswinst bepaalt, moet het inkomen onder het juiste hoofd in de juiste kolommen van het formulier worden aangegeven.

3.    Welke Bitcoin waarde moet ik invullen bij mijn aangifte?

Voor de duidelijkheid: als je in 2020 aangifte doet over 2019, is de peildatum dus 1 januari 2019. De Belastingdienst wil namelijk weten hoeveel je bezit op 1 januari over betreffende jaar waar je over doet. Hetzelfde geldt voor aandelen, spaargeld, en cryptobezit.

4.   Welke koers van cryptomunten moet ik aanhouden voor de belastingaangifte?

De Bitcoin koersen gaan behoorlijk op en neer, helaas mag je zelf niet kiezen welke koers het beste is voor jouw belastingaangifte. “Gebruik 1 januari op 00.00 uur als peildatum, zegt de belastingdienst. Met andere woorden: neem het eerst mogelijke tijdstip dat het dichtst bij de peildatum ligt op 31 december.

5.   Wat is een meerwaarde? En hoe zit het met kapitaalverlies?

Een meerwaarde is de waardevermeerdering van een kapitaalgoed (een soort belegging) die het een hogere waarde geeft dan de oorspronkelijke aankoopprijs. De overheid heft belastingen op deze meerwaarde.

Als je bijvoorbeeld een Bitcoin hebt gekocht voor €5.000 en een maand later winst hebt gemaakt door het gebruik van een crypto robot zoals Bitcoin Pro en deze bitcoin dan verkocht voor €7.000, dan heb je €2.000 aan vermogenswinst.

Kapitaalverlies is precies het tegenovergestelde. Je lijdt een kapitaalverlies als je een kapitaalgoed (in dit geval crypto) voor minder geld verkoopt dan waarvoor je het gekocht hebt. Dit verlies verlaagt in feite je belastbaar inkomen op je belastingaangifte en kan dus worden gebruikt om je geld te besparen.

6.   De cryptobeurzen verschillen. Welke moet ik kiezen?

Je kiest de “meest gebruikelijke beurs”, zegt het ministerie van financiën. De belastingdienst zegt niet welke dat precies is. Als je twijfelt kun je het beste de belastingdienst vragen welke koers je kunt gebruiken voor je aangifte.

7.   Wat gebeurt er als je geen Cryptocurrency rapporteert?

Veel handelaren zijn ervan overtuigd dat door het anonieme, gedecentraliseerde karakter van blockchain- en cryptotransacties, de overheid niet kan zien of weten dat ze geld verdienen aan het verhandelen van Bitcoin. Helaas is dit niet waar.

Je bent verplicht om alle belastbare inkomsten te rapporteren op je inkomstenbelastingaangifte en alle belastingen te betalen die eventueel verschuldigd zijn op dat inkomen. Als je inkomsten uit virtuele valutatransacties niet correct rapporteert op je belastingaangifte, kan dit betekenen dat je extra belasting, rente en zelfs boetes moet betalen. De belastingdienst controleert ook cryptomunten dus neem geen risico.

 

(advertorial)

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment