storm damage 1531004 960 720

Hoewel onguur weer geen onbekende gast is in Nederland, weten windstoten toch altijd nog flink wat schade aan te richten. Het zorgt vooral voor gevaarlijke situaties op de weg. Automobilisten doen er daarom goed om tijdens extreem weer hun rijstijl aan te passen.

Voorzichtig rijden

Het KNMI geeft code geel, oranje of rood wanneer het weer tot gevaarlijke verkeerssituaties kan leiden. Een flinke windstoot kan voelen als een duw in de rug (of auto), waardoor automobilisten het risico lopen de controle over het stuur kwijt te raken. In Nederland is men wel gewend aan een beetje wind, maar er wordt enkel over een storm gesproken bij windkracht van 9 of meer. Vaak gaat een storm gepaard met neerslag, waardoor de situatie op de weg nog slechter wordt.

Veiligste optie

Storm Ciara bereikte in Noord-Holland windkracht 10 en op zee zelfs windkracht 11. Hierdoor wordt Ciara gerekend tot de klasse ‘zeer zware stormen’. Wanneer Nederland te kampen heeft met dit soort heftige weersomstandigheden, raadt het KNMI de bevolking altijd aan om binnen te blijven. Takken op de weg en op het spoor zorgen voor gevaarlijke situaties en vertragingen. Soms vallen er hele bomen om waardoor automobilisten en andere verkeersdeelnemers flink in de problemen kunnen komen. In Rotterdam vlogen zelfs de daken van de woningen. Hoewel binnen blijven het veiligst is, raadt de ANWB auto-eigenaren aan om hun auto niet onder een boom te parkeren. Een auto verzekeren met een all risk dekking verzekert ook uitkering bij stormschade. Dat betekent ook dat de meeste automobilisten hier niet voor verzekerd zijn.

Twee handen aan het stuur

Voor wie toch de weg op gaat, is een aangepaste rijstijl belangrijk. Zo worden bestuurders aangeraden het stuur met twee handen vast te houden, hoewel krampachtig rijden vermeden moet worden. Windstoten zijn niet altijd constant en daardoor kunnen ze weggebruikers verrassen. Vooral zijwaartse wind kan snel voor gevaarlijke situaties zorgen en bij het inhalen van vrachtwagens is voorzichtigheid geboden.

Wolkbreuk

Zware windstoten komen zelden alleen. Daarom kunnen weggebruikers onderweg ook te maken krijgen met een wolkbreuk, waardoor zicht soms beperkt wordt tot 50 meter of zelfs minder. De ANWB raadt automobilisten in zulke gevallen aan veel afstand te bewaren en eventueel een veilige parkeerplaats op te zoeken en te wachten tot de ergste regenval voorbij is. Ook wordt het automobilisten op het hart gedrukt om de snelheid aan te passen. Veel regenval kan leiden tot aquaplaning.

 

(adv)

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment