DUU

OLDEBROEK - Alle huishoudens in Oldebroek moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Hiervoor is het noodzakelijk dat bewoners energiebesparende maatregelen treffen. Er moet in de toekomst namelijk overgestapt worden op een duurzame verwarmingsinstallatie. Om woningeigenaren te stimuleren deel te nemen aan de energietransitie, helpt de overheid een handje. Ook private partijen, zoals banken, denken mee over de financiering van de energietransitie voor particulieren.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Goede isolatie is de basis van duurzaam wonen. Als een woning goed geïsoleerd is dan hoeft de bewoner minder energie te verbruiken om de woning aangenaam te houden. Dit zorgt weer voor een lagere CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk om over te stappen op een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp. Eigenaren kunnen per jaar ongeveer 500 euro op de energierekening besparen als ze het dak (goed) isoleren. Om eigenaren te ondersteunen bij het isoleren van de woning, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Eigenaren kunnen een beroep doen op deze tegemoetkoming als zij investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Omdat over een tijdje geen aardgas meer mag worden gebruikt om de woning te verwarmen, zal er een alternatief gezocht moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler. Met een warmtepomp wordt het huis verwarmd met energie uit de lucht of de bodem. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnestralen om het water te verwarmen. Voor koken kunnen bewoners overstappen op elektrisch koken. Ook voor het overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie, heeft de overheid een 

subsidie beschikbaar. Met de ISDE kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen.

Toekomstbestendig Wonen Lening

Woningeigenaren uit Oldebroek kunnen een beroep doen op de Toekomstbestendig Wonen Lening. Deze lening wordt aangeboden vanuit de gemeente. Mensen kunnen minimaal €2.500 en maximaal €30.000 lenen om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, isoleren van de woning of het aanbrengen van warmteterugwinventilatie. Daarnaast mogen mensen het geleende geld ook gebruiken om de woning levensloopbestendig te maken, zoals het aanbrengen van een traplift en het realiseren van een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De looptijd van de lening ligt, afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag, tussen de tien en vijftien jaar.

Geld lenen bij de bank

Tot slot kunnen woningeigenaren ook geld lenen bij de bank om energiebesparende maatregelen te treffen. Zo kunnen eigenaren energiebesparende voorzieningen (onder voorwaarden) meefinancieren in de hypotheek. Daarnaast bieden de de overheid, Rabobank en ASN Bank de Energiebespaarlening aan. Deze lening heeft goede voorwaarden (zoals boetevrij aflossen). Daarnaast kunnen eigenaren die hun woning Nul op de Meter (NoM) maken zelfs tot €50.000 lenen. Maximaal 75 procent van het geleende geld mag gebruikt worden voor het financieren van zonnepanelen. De overige 25 procent moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment