Stil de tijd, naar een nieuwe bevlogenheid met Joke Hermsen & Ivo Janssen

ZWOLLE - Even ontsnappen aan de klok en opnieuw bevlogen raken? Op 17 november treden filosofe Joke Hermsen en pianist Ivo Janssen samen op in Theater Odeon in Zwolle. Op de klanken van het Canto Ostinato van Simeon ten Holt spreekt Hermsen over 'Kairos’, de innerlijke tijd die inzicht en daadkracht brengt.

‘Geen tijd hebben’ lijkt een fundamentele ervaring van deze tijd. Wie weet nog dat de tijd twee gezichten heeft?

We laten ons vooral leiden door Chronos, de lineaire, meetbare kloktijd, maar zijn Kairos als ‘de god van het geschikte moment’ vergeten.
In haar boek Stil de tijd noemt Joke J. Hermsen stilte, rust en wachten voorwaarden voor helder nadenken, echte creativiteit en empathie. Maar hoe komen we na de rust op een goede manier weer in beweging?

Uitweg uit de crisis
In haar recent verschenen boek Kairos, een nieuwe bevlogenheid pleit Hermsen voor actie vanuit de innerlijke Kairos-tijd die ons doen en denken kan inspireren. Een nieuwe denkrichting is nodig als verzet tegen het technocratisch denken en als uitweg uit de economische en ecologische crisis.

Hermsen: “Kairos, de jongste zoon van Zeus, was ‘de god van het geschikte moment’. Hij staat voor het zorgvuldig wegen van het geschikte ogenblik, de juiste gelegenheid en de juiste argumenten. Kairos gold tot de 17de eeuw als de belangrijkste tijdservaring, de tijd die ertoe deed, kansen bood, voor een doorbraak wist te zorgen. Hij vertegenwoordigde al die bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht die het leven bijzonder maken.”

Canto Ostinato
Het Canto Ostinato van Simeon ten Holt, uitgevoerd door pianist Ivo Janssen, illustreert het pleidooi van Joke Hermsen. “In het Canto Ostinato hoor je het geluid doorklinken van de golven aan het strand, de esthetica van de herhaling”, zegt Hermsen. “Als je er met ontvankelijkheid naar luistert kan het gebeuren dat je de economische kloktijd vergeet en terecht komt in de innerlijke tijd, misschien wel de tijd van de ziel, die ik in mijn boek ‘Kairos’ beschrijf.”

Het Humanistisch Verbond - afdeling Zwolle- organiseert deze ‘Lezing+ concert’: een bijzondere combinatie van filosofie en muziek.

Tijd Maandag 17 november 2014, 19:30 - 22:00 uur

Plaats Theater Odeon, Hemminkzaal, Blijmarkt 25 Zwolle

Kaartverkoop € 17,50,-/ € 12,50,- voor leden Humanistisch Verbond http://www.humanistischverbond.nl/stildetijd

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment