gr

Peter en Alida Bosma doen mee aan het 100-100-100 project. Ze houden daarover een blog bij. Dit keer deel 13

Denk na over hoe je anderen kunt motiveren om beter hun afval te scheiden. Dat is de opdracht voor deze week voor ons 100-100-100 project. Hier moeten we toch eerst eens goed over nadenken. We zien om ons heen veel van wat beslist geen goede afvalscheiding is. Lege flessen gaan bijvoorbeeld zo in de groene of grijze container. Is de grijze vol, dan hupsakee, alles maar in de groene container of net andersom. Brood of beleg van één dag oud wordt weggekiept. Gesneden groente of gerimpelde appels, alles verdwijnt in de container. Ik kan me er kapot aan ergeren! Het is een slecht voorbeeld voor de kinderen, slecht voor de portemonnee en al helemaal voor het milieu!

Ik ben al vaak het gesprek aangegaan, maar het helpt niets. Ik krijg dan vaak te horen dat ze vinden dat ik goed bezig ben omdat ik daar op let en het zelf braaf sorteer en dat ze erop zullen letten. Jammer genoeg zien we vervolgens geen verandering. Komt het door gemakzucht? De gemeente Oldebroek heeft toch niet voor niets veel gedaan om afvalscheiding mogelijk te maken? Allerlei soorten containers, glasbakken op veel plekken, allerlei afvalsoorten die je op veel plekken kan inleveren.

Soms merk ik dat mijn praatje gelukkig wel invloed heeft gehad. Zo gebruiken ze geen plastic bekertjes meer bij het dorpsfeestje, maar echte bekers. Op de school de Wereldweide zijn ze begonnen met een schooltuin, een compostvat met tijgerwormen. Daar wordt elke week het afval gescheiden en groenafval in het compostvat gedaan, zo krijgen ze weer eigen compost voor de schooltuin. De kinderen worden bij dit alles betrokken en helpen goed mee, hier leren ze dan ook weer van. Speeltuin de Vogelenzang heeft bij de opening van het seizoen geen ballonnen meer.

Maar ja, om terug te komen op onze weekopdracht… hoe kan ik mijn buurt beter laten scheiden. Lieve lezers, ik ben nog lang niet uitgepraat en blijf mijn buurt lastig vallen door het gesprek steeds maar weer aan te gaan. Ik vertel ze wat ik doe en wat zij kunnen doen. Dat alles met een vriendelijk gezicht, want we willen met z’n allen leven in een groene gezonde wereld!

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment