IMG 7093go

WEZEP - Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff gaf donderdag 23 mei de officiële aftrap voor het doen van geluidsmetingen op acht meetlocaties in de gemeente Oldebroek. De meetlocaties zijn gelegen op de vertrekroutes van Lelystad Airport bij de kernen Noordeinde, Wezep en Hattemerbroek. Doel is om de geluidseffecten van Lelystad Airport de komende jaren te monitoren en hierover zo nodig met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in gesprek te gaan.

Foto's Alida Bosma

De Minister van IenW heeft het plan om Lelystad Airport op 1 april 2020 te openen. De gemeenteraad van Oldebroek maakt zich zorgen over de geluidseffecten voor inwoners van de gemeente Oldebroek. Vooral inwoners van Wezep en Noordeinde die wonen onder de routes zullen de geluidseffecten ondervinden. Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff: “Wij doen deze metingen om de geluidseffecten bij de opening van Lelystad op de voet te kunnen volgen en te beschikken over objectieve gegevens waarover wij met de Minister in gesprek kunnen gaan. Dat vinden we erg belangrijk, zeker voor onze inwoners.”

De vertrekroutes voor Lelystad Airport liggen, kijkend naar kaartmateriaal, over Wezep en Hattemerbroek (baan 23). Afhankelijk van de windrichting wordt er over Noordeinde gevlogen (baan 05). De routes lopen globaal tussen de kernen Oosterwolde en Zuideinde door. Vliegtuigen kunnen binnen een vastgelegde bandbreedte afwijken van de ‘vlieglijn’, zowel in hoogte als qua route.

Waarnemend burgemeester Snijder: “Het geluidsonderzoek gaat in ieder geval drie jaar duren. Een jaar voorafgaand aan de opening en twee jaar na de opening. Op meerdere locaties in de gemeente zijn inwoners bereid gevonden een meetlocatie op hun terrein beschikbaar te stellen. Daar zijn we erg blij mee.” De officiële starthandeling vond plaats bij een familie aan de Klinkenberg in Wezep.

Voor de geluidsmetingen wordt gebruikt gemaakt van de diensten van Sensornet. Sensornet is het meest gespecialiseerde bureau voor geluidsmetingen van vliegverkeer. De meetdata wordt geautomatiseerd verwerkt en is bijna direct uit te lezen via de website van Sensornet.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment