IMG 3684ko

OOSTERWOLDE - Maandag 15 april bezochten de ambassadeurs van de ambassade van Tsjechië en de ambassade van Slowakije de begraafplaats van Oosterwolde. Zij bezochten hier vier Tsjecho-slowaakse oorlogsgraven. Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff heette de ambassadeurs en hun gevolg van harte welkom. Ook vertegenwoordigers van het oranjecomité, de stichting Dorpsbelang Oosterwolde en de oudheidkundige vereniging ‘De Broeklanden’ waren aanwezig. Bijzondere gaste was mevrouw Jacoba Koops – Van den Brink, ooggetuige van de gebeurtenissen bij Oosterwolde op 16 oktober 1940. “Herdenken is vertellen en luisteren. Verhalen levend houden”, aldus waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff. Daarom haalde zij in haar speech het verhaal van mevrouw Koops, toen 15 jaar oud, aan.

Foto's Alida Bosma

In een uitgave van de oudheidkundige vereniging vertelt mevrouw Koops haar verhaal: “Het was 16 oktober 1940 toen er, ’s avonds rond 21.30 uur, vliegtuigen overkwamen. Mijn vader hoorde iets vreemds en ging naar buiten om te kijken. Hij zei: “blijf binnen, er staat er één in brand”. Ik kroop, samen met de anderen, in de bedstee-kast. Het brandende vliegtuig viel neer, ongeveer 300 meter van ons huis. We zagen het vuur en hoorden ook ontploffingen.”

Eén inzittende overleefde de crash en wist het dorp Noordeinde te bereiken. Behalve de piloot op de grond werden in het wrak nog drie piloten gevonden. De vier omgekomen soldaten Bohumil Landa (43 jaar), Hubert Jarosek (30 jaar), Karl Klimt (28 jaar) en Otto Jirsak (33 jaar) werden op 19 oktober 1940 om 15.30 uur begraven op de begraafplaats in Oosterwolde.

De crash van het vliegtuig, een Wellington KX-TL, staat uitgebreid beschreven in het boek ‘Wie herdenken we in en om Oldebroek’, geschreven door de heer Dick Breedijk. Ook hij was aanwezig bij de herdenkingsceremonie.

Mede dankzij inzet van de Oranjevereniging Oosterwolde en de stichting Dorpsbelang Oosterwolde worden de graven netjes onderhouden en de vier soldaten geëerd.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment