smid 1

ELBURG- In Museumsmederij De Hoefhamer brandt het vuur op dinsdagavond voor de jeugd. Smid John van Midden is gestart met een cursus voor jongeren. Tijdens de eerste les smeden Chiel, Jens en Edo krammen. “Nog effe stukkie tikken, jongens”, aldus een enthousiaste Van Midden. Na een korte inleiding theorie zijn de jongens direct aan het werk gegaan. “Tijdens Winter in de Vesting had ik al op het Veghenhofplein gekeken bij het smeden”, vertelt Chiel (12). “Ik vind het mooi dat je alles kunt maken en om iets met je handen te doen. Ik verveelde me ’s avonds en dit is heel anders dan school. Hier kan ik me uitleven. Computeren en gamen kan elke dag,”

Edo (13) vindt werken met z’n handen leuker dan leren. “Smeden is best lastig, maar ik vind dit leuk om te leren.” Jens (14) zit op het Oostenlicht en heeft één keer per week Bouw, Wonen en PI. “PI staat voor Produceren, Installeren en Energie”, legt hij uit. “Onder Installeren valt ook metaalbewerking. Op school is dat meestal met machines, dit is met de hand, zelf maken. Ik vind het een mooie aanvulling op de kennis van metaal, ik leer hier veel van.”

“De cursus is dezelfde als die voor volwassenen”, geeft Van Midden –sinds zes jaar smid en vrijwilliger bij De Hoefhamer- aan. “Het werkt leuker als we leeftijdgenoten bij elkaar zetten. Vooral het enthousiasme vind ik belangrijk, er plezier in hebben. Het bestuur en de vrijwilligers die verbonden zijn aan de smederij, willen de jeugd, tussen 12 en 18 jaar, bekend maken met het smidsvak en hen enthousiast maken voor het ambacht. De vraag naar het ambacht blijft altijd, zeker met zoveel monumenten. Ik vind het belangrijk dat het smidsvak functioneel blijft, het is niet alleen leuk, maar we maken bruikbare dingen. Op de site kun je je aanmelden. In september start er weer een cursus, je mag altijd komen kijken. Als het licht brandt, ben je van harte welkom.”

smid 2

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment