rode kruis 039

OLDEBROEK - Het Rode Kruis Elburg en Oldebroek heeft de afgelopen 70 jaar hulp verleend aan vele duizenden inwoners in Oldebroek en Elburg. Op 1 oktober 1944 werd de afdeling opgericht en op za­terdag 11 oktober 2014 was het groot feest in en rond het Rode Kruis gebouw in Oldebroek (Van Sytzamalaan). De afdeling blikte, middels activiteiten voor jong en oud,  terug met een historische expositie en reünie en  vooruitblik met actuele informatie over nieuwe activiteiten in 2015.

Kijk HIER voor een fotoreportage van Jan van de Pol

Het Nederlandse Rode Kruis werd in 1867 opgericht "tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden in tijd van oorlog". Later waren de werkzaamheden vooral gericht op hulp aan zieken. Tegenwoordig gaat het om noodhulp ver weg en dichtbij, om eerste hulp bij eve­nementen, om opleidingen van vrijwilligers en om ondersteuning van mensen die zelfstandig willen blijven wonen en meedoen aan de samenleving.

Op 1 oktober 1944 werd de "Afdeling Elburg en omstreken van het Nederlandsche Roode Kruis", Kring Gelderland opgericht. De afdeling omvatte de gemeenten Elburg, Doornspijk en Oldebroek. Later (in 1956) is er sprake van onderafdelingen in Elburg, 't Harde, Oldebroek, Oosterwolde en Wezep. In 1979 wordt het de Afdeling Elburg en Oldebroek. De oprichting van de afdeling Elburg en omstreken was na de Slag om Arnhem. De Arnhemse afdeling verleende noodhulp o.a. in de vorm van evacuatie van inwoners van Arnhem.

Het aanbod van de Rode Kruis- afdeling Elburg en Oldebroek voorziet in een telefoonster voor dagelijks contact, een ambulance en een rolstoelbus voor een uitje of familiebezoek, creatieve middagen voor ouderen, bijzondere vakanties op een schip of landgoed, feestelijke contactdagen in de regio, eerste hulp bij jaarlijks zeventig evenementen van groot tot klein in beide gemeenten en uiteenlopende cursussen en workshops voor alle inwoners.

In 2015 start de afdeling cursussen voor mensen die risico's in en rond het huis willen ver­minderen en wat meer zelfredzaam willen worden, o.a. via lokale netwerken en betrokken­heid in de buurt. Zie voor informatie www. nrkeo.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment