NUNSPEET/OLDEBROEK - Op zaterdag 11 oktober vindt voor de tiende maal de - Internationale - Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) plaats. Dit jaar is het thema: Van betekenis tot het einde.

Het thema ‘Van betekenis tot het einde’ krijgt momenteel veel aandacht en kan op meerdere manieren worden uitgelegd. Denk onder meer aan: Welke betekenis heeft mijn leven? En welke betekenis heeft mijn leven nu ik ongeneeslijk ziek ben? Weet ik wat mijn dierbare belangrijk vindt aan het einde van zijn leven?


Wanneer mensen tijdig en vaker nadenken over hun wensen en deze bespreken, kan dat rust geven in de laatste levensfase. Daarvoor moeten ze weten welke keuzes er zijn. De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wil aandacht geven aan de verschillende mogelijkheden, zodat de positie van patiënten en zijn naasten worden versterkt.

Bij het thema ‘Van betekenis tot het einde’ gaat het echter niet alleen om jezelf. Het gaat er ook om wat je voor een ander kunt betekenen in deze fase. Duizenden hulpverleners en vrijwilligers zijn dagelijks van betekenis voor mensen in hun laatste levensfase. Onder meer door zorg te geven, of er te zijn voor de naasten, zodat zij ook even kunnen rusten of een boodschap doen.

Zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. Doel van deze zorg is om patiënten én hun naasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven. De zorg kan thuis plaatsvinden, maar ook bijvoorbeeld in hospices en bijna-thuis-huizen.

Voor de gemeenten Nunspeet, Elburg, Oldebroek, de plaatsen Garderen, Hierden en Uddel, is hospice de Regenboog in Nunspeet de voorziening waar palliatieve zorg geboden wordt. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur is iedereen hartelijk welkom om binnen te komen. U ontvangt informatie over deze mooie vorm van zorg; over mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen; u kunt een handmassage ondergaan; er zijn allerlei leuke cadeautjes te koop. Piet Bruins, exposeert met zijn schilderijen. Potsgildewegje 3, 8071 WP Nunspeet; tel. 0341 – 25 09 62 www.hospicenunspeet.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment