Tjaco van der Weerd 003OLDEBROEK - Op donderdag 2 oktober om 19.00 uur is organist Tjaco van der Weerd uit Kampen te gast bij Aan Tafel Met op Loco FM. Bert Michelsen gaat met Tjaco diverse onderwerpen aansnijden en er zal muziek van Tjaco te horen zijn. Tjaco van der Weerd (1990) werd geboren op Sri Lanka. Nog in datzelfde jaar werd hij geadopteerd. Al vroeg had hij muzikale interesses. Als kleine jongen genoot hij al van de prachtige klanken van het drie-klaviers Reil-De Koff-orgel in de Gereformeerde Gemeente van Kampen. De toen nog slechtziende Tjaco begon zichzelf liedjes, psalmen en geestelijke liederen aan te leren op piano en orgel. De uitdaging om zijn gehoor en muzikaliteit te ontwikkelen werd sterker toen hij op zevenjarige leeftijd geheel blind werd.

Op negenjarige leeftijd kreeg Tjaco de kans om pianolessen te volgen op de muziekschool in Kampen. Hier leerde hij bij Hans Bos de grondbeginselen van de muziekleer. Na twee jaar pianoles en het behalen van zijn A-diploma Piano eerstegraads met Cum Laude voor improvisatie, studeerde hij van 2002 tot 2006 verder bij John Propitius.
Ondertussen studeerde hij van 2005 tot 2007 bij Jasper Stam. Hier leerde hij vooral muziektheorie, harmonisatieleer en improvisatie in diverse stijlen.
In 2007 volgde hij ook masterclasses bij de blinde organist Paul Houdijk om gesproken bladmuziek te leren. Van 2006 tot 2011 studeerde hij improvisatie in de Franse romantiek en het moderne genre bij Geerten Liefting, hoofd-organist van de St.Bonaventurakerk in Woerden.
Tevens volgde hij in 2011 masterclasses van de improvisator Gijsbert Lekkerkerker te Harmelen.
Op dit moment studeert Tjaco bij Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk te Kampen.
In 2013 volgde Tjaco in Kevelaer (D) een masterclass improvisatie van de bekende Duitse professor Wolfgang Seifen.

Op 1 juni 2010 startte Tjaco met zijn bedrijf ‘Kumara Music’, onder deze naam vervuld hij al zijn muzikale activiteiten.

Tjaco is organist van de Hervormde Gemeente te Zwartsluis waar hij het Knol orgel (1797) bespeelt en binnen de Hervormde Gemeente te Kampen.
Tjaco geeft sinds zijn eerste concert op 13 maart 2003, aan het schitterende Garrels orgel in de Nieuwe Kerk van Maassluis, tal van concerten in Nederland. Daarnaast heeft hij mogen concerteren in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Roemenië en op zijn geboorteland Sri-Lanka. In de afgelopen jaren heeft hij reeds een zestal solo-orgel-cd’s op zijn naam gezet. O.a. vanuit de Bovenkerk in Kampen, en de Saint François in Zwitserland waar hij het imposante vijf-klaviers Kuhn orgel bespeelt.

Sinds 2013 vormt Tjaco een muzikaal duo met de Limburgse organist Thomas van der Luit. Samen treden zij op tijdens concerten in binnen- en buitenland met repertoire voor twee orgels en orgel en piano.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment