schouwenburg

't HARDE - 't HARDE - Willem Brons en Wakana Shimizu spelen Schubert op Landgoed Huis Schouwenburg als onderdeel van het Geelvinck fortepiano festival. Dit zal zijn op 17 oktober 2014 om 20.15 uur (zaal open vanaf 19.45). Het programma omvat pianosonates van Franz Schubert, zoals de Sonate in C klein D958, de beroemde Fantasie in F klein voor vier handen en de lyrische Sonate in A groot D959. Er wordt gespeeld op de historische Müller vleugel uit 1911 die In bruikleen is gegeven aan Huis Schouwenburg door het Museum Geelvinck in Amsterdam.

Kaarten á € 15.00 zijn verkrijgbaar via www.geelvinck.nl (ideal betaling) of viaconcert@landgoedhuisschouwenburg.nl
Informatie is ook verkrijgbaar via 0525-6558

Wakana Shimizu
Wakana Shimizu uit Tokio begon al op driejarige leeftijd met pianospelen. Vanaf haar negende levensjaar studeerde zij tot drie jaar geleden bij Yasuko Kurosu, een oud-studente van Willem en Noortje Brons. Als kind behaalde verschillende prijzen. Sinds september 2010 studeert Wakana aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons. Al vanaf augustus 2008 neemt Wakana ieder jaar deel aan de Masterclass van Willem Brons te Amsterdam. In 2010 behaalde Wakana een eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours. Overal waar Wakana zich gepresenteerd heeft wordt zij beschouwd als uitermate talentvol pianiste en een uitgesproken veelzijdige musicienne. Zij TRAD met veel succes op in talrijke steden in Nederland en Duitsland.

Willem Brons
Het Credo van Willem Brons is altijd geweest en is nog steeds: muzikale veelzijdigheid. Zo studeerde hij aan het voormalige Amsterdamse Muzieklyceum piano bij Karel Hilsum en tegelijkertijd orgel bij Piet Kee. Later volgde nog een intensieve studieperiode in Genève bij de eminente pedagoog Louis Hiltbrand, vriend en opvolger van de legendarische Dinu Lipatti. Vanaf 1971 werden de sonates van Schubert een vast bestanddeel van Willem Brons´ repertoire: tot op de dag van vandaag spelen deze meesterwerken uit de pianoliteratuur hierin een voorname rol. Niet alleen in Nederland maar met name in Japan waar hij reeds vanaf het begin van 1983 regelmatig optreedt, lezingen geeft en doceert, geldt hij als een van de belangrijkste Schubertvertolkers van deze tijd.

Typerend voor de reeds genoemde veelzijdigheid, is zijn betrokkenheid bij historische instrumenten, met name de Weense vleugel uit het begin van de 19e eeuw waarop hij regelmatig concerteert. In dit kader gaf hij recitals tijdens Antwerpiano in Antwerpen, het Festival Oude Muziek in Utrecht, Berlijn en Hamburg. Naast concerterend instrumentalist heeft Willem Brons een grote reputatie als docent en "lecturer" waarbij zeer uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen zoals bijvoorbeeld Bachs WTC dat immers integraal tot zijn repertoire behoort, de specifieke stijl van César Franck, aspecten van Brahms als vooruitstrevend componist en vele andere onderwerpen. Ook schreef en schrijft hij talrijke artikelen in tijdschriften over allerlei in muzikaal opzicht interessante onderwerpen.

Vanaf 1968 is hij verbonden als docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Willem Brons trad regelmatig op met vrijwel alle Nederlandse orkesten en gaf talrijke recitals in grote muziekcentra als Londen, Parijs, Rome, Tokio, Moskou, Berlijn, Hamburg, Antwerpen, Brussel, Praag. De laatste jaren maakt Willem Brons ook deel uit van jury's in Internationale Pianoconcoursen zoals in juni 2007 in het Japanse Sendai en in juni 2008 tijdens het Robert Schumann Wettbewerb in Zwickau. In april 2008 werd hij uitgenodigd als gastdocent tijdens het Heinrich Neuhaus Festival te Moskou. In 2012 kwam
Willem Brons' dubbel cd met het complete Wohltemperierte Klavier boek II van Bach uit. Deze werd goed ontvangen in o.a. Trouw en Luister. Na 2013, staat voor het najaar 2014 weer een tournee naar Japan op het programma.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment