Locourant IMG 8475 50OLDEBROEK - Tijdens de zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur te houden Open Monumentendag in en rond Boerderijmuseum 'De Bovenstreek' aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek kan het publiek gratis een kijkje in en rond het museum nemen. Daarnaast heeft het Boerderijmuseum een mooi programma samengesteld, waaronder om 10.30 en 12.00 uur optredens van toneelvereniging ’Irene’ uit Hattemerbroek met de plattelandsklucht ”Hallo! Met wie?”

In de Schutstal van het museum is de expositie ”Daar komt de bruid” met bruidskleding uit vervlogen tijden te zien en wordt met onder andere een heuse dorpsomroeper ingehaakt op het nationale thema ’boeren, burgers en buitenlui’. Voor geïnteresseerden zijn tijdens de Open Monumentendag in het Boerderijmuseum ook routebeschrijvingen voor fietsers en automobilisten naar een aantal monumenten beschikbaar. Zoals gebruikelijk bij de activiteiten van het Boerderijmuseum zijn er ook diverse lekkere hapjes uit oma’s keuken verkrijgbaar, waaronder pannenkoeken met en zonder spek. Ook voor de kinderen staan er zaterdag 9 september leuke activiteiten op het programma.

Geiten
Tijdens de Open Monumentendag wordt bij het Boerderijmuseum ook een keuring van Nederlandse landgeiten gehouden. De Nederlandse Landgeiten bepaalden eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Hoogtepunt van de keuring bij het Boerderijmuseum is vaak de keuring van meerjarige bokken, forse knapen met een indrukwekkend gewei. Ze lopen ook in het weiland bij het museum.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment