20170717 122438

WEZEP - Maandagmiddag om 16.00 uur staan we bij Loco Info op LocoFM de Week van de Alfabetisering en laaggeletterdheid centraal. We gaan de term laaggeletterdheid nader bekijken. Wat houdt het in en komt het ook in de gemeente Oldebroek nog voor.

We gaan ook nader in op de bevolkingsgroepen waarin dit meer voorkomt en wat daar de oorzaak van is

 Kernboodschap 

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat staat gelijk aan zeker 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie. In onze regio zijn er ongeveer 40.000 laaggeletterden. In Hattem, Heerde en Oldebroek ligt dit enigszins lager: (278-282) 13-16% is laaggeletterd.
Laaggeletterden zijn volwassenen die slechts een basale vorm van geletterdheid hebben, maar ook personen die moeite hebben met het begrijpen en toepassen van relatief eenvoudige taalopdrachten.
Uit een onderzoek van de Stichting Lezen en Schrijven:
‘Investeren in geletterdheid is investeren in een betere toekomst. Taaltrajecten verbeteren de taalbeheersing van laaggeletterden. Daarnaast heeft investeren in taal positieve effecten op het welzijn, de arbeidsmarktpositie, de gezondheidssituatie en de opvoeding van kinderen. Hoe? Iemand leidt een gezonder leven, doordat hij of zij nu zelf de bijsluiter van medicijnen kan lezen. Ook verbetert iemand de eigen arbeidsmarktpositie, doordat het schrijven van een sollicitatiebrief beter gaat. En door dagelijks voor te lezen helpt iemand zijn of haar kind aan een goede schoolcarrière.’

Woensdag 6 september zal tijdens een feestelijk ontbijt in Wezep het Taalakkoord worden getekend waarin de kernpartners omschrijven wat zij het komende jaar gaan doen om laaggeletterdheid te bestrijden. De kernpartners zijn gemeente Oldebroek, Bibliotheek Noord-Veluwe, Vluchtelingenwerk, Welzijnswerk, Stichting Lezen & Schrijven, ROC Landstede en Deltion, Taalpunt Wezep/Oldebroek en Werkgroep Laaggeletterdheid. Het ontbijt is exclusief voor genodigden, die informatie ontvangen over het Taalpunt en het Taalakkoord.

Voorlezen
Diezelfde middag lezen van 15.00 – 16.00 uur vrijwilligers van de VoorleesExpress voor in de Bibliotheek in Wezep aan basisschoolleerlingen. Aanmelden is niet nodig, alle kinderen van 4-12 jaar zijn van harte welkom om te genieten van een mooi verhaal.

Wethouder reikt certificaten uit
Op 7 september is er van 18.30 – 19.15 uur een feestelijke bijeenkomst in de Bibliotheek in Wezep waar wethouder Vos certificaten zal uitreiken aan nieuwe taalvrijwilligers die de training gevolgd hebben en nu als taalcoach ingezet worden.

Adresgegevens: Bibliotheek Wezep, Marienrade 3, 8091 XS, Wezep

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment