politiek 300x248 1 300x247Het blijft voor sommige lokale bestuurders een probleem; Praten met burgers. Enige weken geleden werden de vrachtwagenchauffeurs overvallen door het bericht dat de parkeerplaats bij de Rondweg in Wezep gaat verdwijnen. Men moet verplicht gaan parkeren op het industrieterrein bij Jan Bakker.

De chauffeurs wisten van niets, men moest het lezen op Locourant. Gevolg hiervan: Boze burgers, chaotisch raadsvoorstel, veel gedoe en uiteindelijk wordt het voorstel ingetrokken.

Blijkbaar blijft men bij het college denken ”Wij weten wel wat goed voor u is.” Waarom niet vooraf gesproken met belanghebbenden? Waarom wordt er geen draagvlak voor het plan gezocht?


Hoe zou het ook kunnen?
Lijst7 pleit er niet voor om alle burgers maar hun zin te geven. Iedereen snapt dat niet alles kan. Wat we zouden willen zijn grofweg de volgende vijf stappen:

1. Stap af van teveel en/of te star formeel juridisch denken
2. Zoek, open en positief naar de ruimte die er is om burgers te informeren en tevreden te stellen.
3. Wat niet kan, kan niet, maar leg dat dan ook goed uit. Niet alleen op basis van allerlei formele argumenten, maar leg vooral uit hoe je naar ruimte gezocht hebt.
4. Het allerbelangrijkste: Laat burgers en groeperingen serieus mee denken en neem ze mee in het proces tot aan de besluitvorming. Dat kan alleen maar leiden tot wederzijds begrip.
5. Besef als lokale overheid dat je de bovenliggende partij bent en dat een klein gebaar naar de burger een positieve uitwerking kan hebben.

Als bij ieder besluit de bovenstaande stappen worden genomen, zal er meer begrip ontstaan voor college besluiten. Voordeel is ook dat de raad haar werk beter kan doen en de bevolking een minder negatief beeld krijgt van de politiek. Blijft de simpele vraag: Waarom gebeurt het niet? Weet u het ?
lijstzeven@gmail.com

Huub Verberk, Hans Meijer LIJST7

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment