DSC 0030

OLDEBROEK - Het is lente; veel mensen trekken eropuit. De natuur is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Veruit de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag.

Wat kunt u doen?
- Let op waar u uw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.
- Rook liever niet in natuurgebieden. Doet u het toch, maak uw sigaret dan zorgvuldig uit voor u hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet u zich daar uiteraard aan houden.


- Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen.
- Barbecueën of lekker met z’n allen rond een kampvuur is heel gezellig, maar maak alleen een vuurtje waar het mag en houdt u aan de plaatselijke regels. - Doof het vuur altijd goed. Kolen van de barbecue blijven lang nagloeien.
- Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of bij de hulpdiensten\. Maak eventueel een foto of filmpje met kenmerken.

Wat te doen bij brand?
- Probeer niet zelf de brand te blussen.
- Wacht hulp niet af en vlucht naar een veilige plaats zoals de openbare weg, groot verhard terrein of de bebouwde kom.
- Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand u inhaalt of insluit, is dan het kleinst.
- Bel 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar u zich bevindt.
- Ga voor meer tips naar www.brandweer.nl/brandveiligheid.

Teken
Als u lekker van de natuur aan het genieten bent denk dan ook even om de teek. Tips om de kans op een tekenbeet te verminderen:

- Vermijd zo mogelijk dichte begroeiing en struikgewas, want hier bevinden zich de teken meestal voordat ze vallen en of zich hechten aan mens of dier.
-Zorg voor een tekenverwijderaar in de EHBO-kist.
- Controleer na een uitstapje in bos en natuur uw lichaam op een teek.
- Kinderen lopen nog meer kans, met hun geravot door het struikgewas. Dus, na het douchen, even controleren.