huisaanzicht mr graansma

HATTEMERBROEK - Ontdek meer over de vermindering van gasverbuik en zonnecollectoren. Zaterdag 20 mei vindt er daarom een Thematour plaats bij de familie Graansma uit Hattemerbroek.  De familie Graansma woont sinds 2012 in dit huis en hebben het gasverbruik gehalveerd. "De eerste 3 jaar zaten we op een gasverbruik van gemiddeld 4550 m2 per jaar. Door het plaatsen van een slimme thermostaat en een regeling in elke ruimte is deze omlaag gegaan naar 4000 m2 in het 4e jaar. Sinds juli hebben een houtkachel en zonnepanelen welke het gasverbruik op 2600 m2 brengen."

De houtkachel is aangesloten op de cv-ketel. Een buffervat van 1000 liter slaat het warme water op die wordt verwarmd door de houtkachel en zonneboiler. Ook zonnepanelen bedekken het dak van huize Graansma. Ze leveren genoeg elektriciteit om het hele huis én zijn elektrische auto te voorzien. Elektriciteit die overblijft wordt teruggeleverd of omgezet in warmte voor de cv.

Wil je ook het gasverbruik verminderen? Ontdek tijdens deze tour welke stappen je kunt nemen om gas te verminderen. Of wil je meer weten over het regelen van temperatuur per vertrek en zonnecollectoren? Popke Graansma deelt graag zijn ervaringen met het stoken op hout en verwarmen van water door de zon tijdens een thematour van de Duurzame Huizen Route.

Schrijf je in voor de thematour