Een ingezonden brief van Henk Stouwdam. Hij is het niet eens met de geplande veranderingen op het Kerkpad.

De wereld verandert, vertel mij wat. De ene wijziging onderga je schouderophalend, de andere accepteer je als onvermijdelijk. Maar soms roept een aanpassing totale weerzin op. Alles in geest en lichaam verzet zich. Nee, dit niet, denk je dan - uit welk verward brein is dit plan ontsproten? Zijn ze helemaal gek geworden? In deze staat van opwinding bracht mij het bericht in de zaterdageditie van De Stentor, dat de gemeente Oldebroek het Kerkpad tussen Oldebroek en Oosterwolde gaat verharden. Met? Ja, u leest het goed, met beton. Beton op mijn dierbare Kerkpad. Dat nooit!

En dan begint het bericht in de krant ook nog met de zin: 'Goed nieuws voor de fietsers in Oldebroek...'. Goed nieuws, goed nieuws. Veel slechter lokaal nieuws heb ik de laatste jaren niet gelezen.

Het Kerkpad is een organisch onderdeel van het authentieke weidegebied de Broeklanden. Prachtig schelpenpaadje met aan weerszijden een sloot vol waterleven, onderdeel van verschillende fietsroutes. Betonnen plaveisel is in mijn ogen een regelrechte aantasting van de oorspronkelijkheid. Dan kan niet en dat mag niet.

B en W van Oldebroek verdedigen het besluit met het argument dat het Kerkpad bij minder goede weersomstandigheden slecht begaanbaar is en dat (duurzaam, ja ja) beton de veiligheid van vooral fietsers garandeert. O ja, en het onderhoud is dan ook goedkoper. Zit er op gemeentehuis niemand met een beetje historisch en esthetisch besef? Heeft niemand bij dit voorstel de vinger opgestoken en gezegd: wacht eens even, dit kan niet. Dit pad ligt er al jaren en moet blijven zoals het is en niet worden vernield met zoiets kils en lelijks als beton.

Het Kerkpad moet een schelpenpad blijven. Gewoon opknappen in de oorspronkelijke staat. Dan moet het maar ietsje meer kosten. Dat verdient een pad waar miljoenen voetstappen en wielafdrukken staan.

Handen af van het Kerkpad. Zo niet, dan is de gemeente nog niet van mij af...

Henk Stouwdam

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment