OLDEBROEK - Jaarlijks wordt in Oldebroek op de woensdag vóór 17 september van 9.00 tot 16.00 uur de Schapenmarkt gehouden. Een dag die in deze tijd niets (meer) te maken heeft met een serieuze schapenmarkt, maar alles met een traditioneel Oldebroeker feest. Voor een echte Oldebroeker (inwoner of oud-inwoner) is een bezoek aan de Schapenmarkt jaarlijks een vast gegeven. Veel bedrijven en scholen houden daar ook rekening mee. De historie van de schapenmarkt gaat ver terug. In ieder geval is zeker dat deze markt reeds in 1813 werd gehouden, gezien de rekening van de diaconie van de Hervormde kerk te Oldebroek van 15 september 1813, die betrekking had op de schapenmarkt.

In de Gelderse Volksalmanak is deze markt ook terug te vinden. In de uitgave van 1837 werd vermeld dat op 13 en 14 september van dat jaar in Oldebroek een kermis en schapenmarkt werd gehouden.
De handel in schapen was vroeger erg belangrijk. De aanvoer van deze dieren was groot, waarbij de handelaren uit het gehele land kwamen. Vele honderden schapen werden aangevoerd op het terrein achter de hervormde kerk. De markt werd en wordt nog steeds gehouden op de woensdag voor de 17e september, de verjaardag van Sint Lambertus, de beschermheilige van de dieren.
Een andere naam voor Schapenmarkt is Broekkarmse. Het vermoeden bestaat dat de schapenmarkt vroeger werd omlijst door een kermis. Vanaf het begin is het in Oldebroek een familiedag geweest. 's Morgens ging men naar de markt, de middag werd besteed aan het op visite gaan. Spinnen noemde men dat. Nog steeds vormt het elkaar ontmoeten een belangrijke basis van de aantrekkingskracht van Broekkarmse.

Naast de werkelijke jaarmarkt zorgt het Schapenmarktcomité jaarlijks voor meerdere omlijstende festiviteiten.

Activiteiten tijdens de schapenmarkt 2014

Weiland Stouwdamsweg

- Oldtimershow met oude tractoren, gehele dag

- Demonstraties schapendrijven

- ATB vereniging Oldebroek met een ATB parcours, gehele dag

- Racecircuit met radiografisch bestuurbare terreinauto's, middag

Raadhuisplein

- Klederdracht shows

- Demonstaties gymnastiek vereniging S.O.S.

Parkeerplaats Kulturhus De Talter

- Kermis, gehele dag

- Vuurwerk achter Kulturhus, 22:00 uur

 

Verdere details over het programma zullen we in de weken voorafgaand aan de markt mededelen. Voor vragen over de Schapenmarkt neemt u contact op met Gemeente Oldebroek, (0525) 63 82 00 of gemeente@oldebroek.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment