Ben je al een nieuwe man, lezer? Wil je het worden? Zelf overweeg ik het sterk, want ik las in Huis aan huis (29 september j.l.) hoe dat moet. Pak er wel even een Engels-Nederlands woordenboek bij anders misluk je als nieuwe man. Want het gaat om looks, barbertrends, de catwalk, sweatjacks en hoodies. Natuurlijk heb je een masculiene uitstraling nodig, en ben je je ervan bewust dat je veel accessoires nodig hebt om iets voor te stellen. Als het summum van accessoires (!) wordt genoemd een mooie vrouw aan je arm. Nou dat hebben we bijna allemaal, dus daar kan het niet aan liggen. Maar er moet meer gebeuren, en dan loop ik toch tegen wat vragen aan. Misschien kunt u me daarbij helpen.

De nieuwe man ziet er als ik het goed begrijp cool uit. Pas even op met dat woord (vandaar het woordenboek), want het gaat dan om rustig, beheerst, tikje brutaal, schijnbaar ongeïnteresseerd. Nou dat gaat me wel lukken, ik oefende al in de tijd van de West Side Story bij het liedje Keep cool boy! Maar ik moet geen cool hand worden, want dat is een gladde vent. Heel belangrijk is dat het ‘nieuwe man” zijn wordt bereikt door (citaat) ‘een koel palet van neutrale tinten, die een verfijnde uitstraling geven’. Kleuren die binnenkort in het straatbeeld zullen opvallen (!) zijn vooral die van leisteen en schoolbordgrijs. ‘Een niet te verwaarlozen trend waarbij zwart verbleekt’ lees ik. Vergis je niet: geen koele kikker, geen grijze muis, maar leisteen. En dat zelfs nog in nieuwe ‘vervagende wassingen’. Nou met zo’n outfit ben je zo onopvallend bijdetijds dat iedereen je nakijkt met een blik van “zo zeg, die valt mooi niet op!” (Tenzij de wassingen te lang zijn doorgegaan natuurlijk.)

Bemoedigend: de tekstschrijver vertelt dat zelfs de sterkste man het koud kan krijgen, en die geruststelling kon ik wel gebruiken. En daarvoor springen de trendymen en mode-ontwerpers ook royaal in de bres, want er zijn veel mogelijkheden in de keuze van breisels voor truien, jacks en vesten. Daarbij doen ze niet moeilijk, want voor een grappig accent kun je er best een klassiek vestje onder dragen. Dat vind ik een gouden tip, want zo’n vestje hebben veel mannen nog wel in de kast hangen van hun trouwdag. Wel even je jack open laten hangen anders zie je het vestje niet. En je snapt het natuurlijk wel: iedereen die je met zo’n vestje ziet denkt onmiddellijk “haha, hij draagt dat wel, maar meent dat natuurlijk niet echt!”.

Die leisteenkleur, schoolbordgrijs en neutrale, koele en door vervagende wassingen onopvallend gemaakte kleding is draagbaar in vrijwel elke situatie. Geniaal! Zo kun je erin trouwen, maar evengoed naar een begrafenis gaan, hout hakken, of de varkens voeren. Je valt toch niet op, en niemand mist je als je weer weg bent. Verder wordt mij in de tekst verzekerd dat het er goed uitzien vooral in de winter ook voor buiten geldt. Dat vond ik een beetje jammer, want ik en vele mannen met mij hebben natuurlijk ook deze zomer geprobeerd er zelfs buiten een beetje goed uit te zien. Maar vooruit, je kunt niet alles hebben. Het dringende advies is om in de winter te variëren in outfit. Ook daarin denkt men mee: genoemd worden een trendy parka, een gevoerd jack in denim, canvas, sweatstof of juist een mix van deze materialen. Annuleer wel even je geplande reisje naar Tenerife. Want de kleding van de nieuwe man kost wel een rib uit je lijf, en dat is een andere rib dan als accessoire aan je arm hangt.

Het geheim van die accessoires loopt als rode lijn door dit alles heen. Zoals knopen, ritssluitingen en labels. Ik voel wel wat voor een label met de tekst ’cool’ erop, voor degene die mijn stijl niet direct herkent. Juist de accessoires laten fijntjes uitkomen dat je je goed bewust bent van je persoonlijke kledingstijl, en dus niet van de pot bent gerukt als je er bijvoorbeeld mee verschijnt op een concert van André Rieu. U en ik, als nieuwe mannen hebben oog voor details en fijne nuances, en kleden ons daarnaar. Leisteen, onopvallend neutraal, vervaagd gewassen, wij weten wat ons te doen staat. Mocht ik u of jou de komende periode per ongeluk zomaar voorbijlopen zonder te groeten of maar een blik van herkenning, weet dan dat u in uw outfit geslaagd bent. Tenslotte is het verschil tussen u en een stoeprand wel erg klein geworden. Maar spreek me dan niet aan op mijn gedrag, want daarmee verraadt u onbedoeld dat ik er nog niet uitzie als de nieuwe man. Stuur dan liever als je weer thuis bent even een mailtje of appje “Ik zag je, cool man!”.

Maar het is toch knap van die ontwerpers. Ik blijf wel met één vraag zitten. Willen de ontwerpers nu dat ik er opvallend onopvallend uitzie, of liever dat ik opval door onopvallendheid? Ik hou me aanbevolen voor een tip van u lezer, want ik hou het niet vol als ik lang door dit knellende probleem wordt achtervolgd.

Ton van Leijen (avanleijen@lijbrandt.nl)