Ruim een half jaar geleden schreef ik over de koppen boven het nieuws. Hoe media een nieuwsfeit  zo kort mogelijk samenvatten. Die kop moet dan de kern weergeven, dus een treffende typering zijn. En dat levert soms merkwaardige beelden of associaties op. Ik heb er weer een paar opzij gelegd. Met de Route Soleil voor ogen en de geur van gemarineerd barbequevlees in de neusgaten misschien aardig ze even langs te lopen. Misschien heeft het ook nog iets met de oogst van komkommers te maken.

De eerste: ‘Man kan 13.000 euro cash niet verklaren.’ Wat een mazzle - denk je. Ik stel het me als volgt voor: ik rijd op de Zuiderzeestraatweg, en word bij een politiecontrole gesommeerd om op de vluchtstrook te gaan staan. Ik draai het raampje open, ‘Ha agent, weertje he? Even blazen zeker? Ik heb niks gedronken maar werk altijd graag mee, het gaat om onze veiligheid nietwaar?’ Hij kijkt me vermoeid aan, wijst naar de achterbank en zegt ‘Zo meneer, en waar mogen die 15.000 euro wel vandaan komen?’ Ik kijk naar achter, en hallo zeg, daar ligt me toch een hoop geld! Ik antwoord ‘Ja agent, wat vreemd he? Ik heb er geen verklaring voor; vorige week ook al 40.000 euro, snapte ik ook niets van, kon ik ook helemaal niet verklaren.’ Maar ik lees het krantebericht verder, en snap het al: de man in dit bericht werd verdacht van witwaspraktijken en werd om die reden aangehouden.

Van dit kaliber verschijnen er nogal wat. ‘Lekkende agenten vrijgelaten’. Je denkt: mooi, ze waren zeker in het ziekenhuis opgenomen vanwege een zwakke blaas. Maar nee, het ging om lijfwachten van een niet onbekend politicus die te loslippig waren geweest over bepaalde feiten rond hun  broodheer. Of: ‘Ontwerper vuurtoren overleden.’ Even flitst het door je heen ‘Ja, waar vuur is, is rook, wie met vuur speelt kan dfat verwachten.’ Fout, want het ging om de kunstenaar die de prachtige afbeeldingen op onze oude bankbiljetten ontwierp. Nog een leuke: ‘Problemen bij Bureau Vermiste Personen.’ Logisch, daar is dat bureau toch voor? Of kan men de problemen niet meer vinden? Wordt er een bureaumedewerker vermist? Verlate 1-aprilgrap? Nee: het gaat om een tekort aan personeel dat moet nagaan of vermiste personen ook in de gevarenzone zouden kunnen verkeren.

Maar er zijn ook berichten waarbij je om andere redenen je wenkbrauwen fronst. Zoals die acht Arabische prinsessen van adellijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het Openbaar Ministerie in België had tegen hen celstraffen geëist tot anderhalf jaar. Waarom? Ze hadden hun personeel behandeld op een slavernij-achtige manier. Maar de Rechtbank in Brussel legde hen vijftien maanden voorwaardelijk op, en dus geen celstraf. Wel moeten ze 1,3 miljoen euro schadevergoeding betalen (waarvan de helft voorwaardelijk). De Rechtbank zal hopelijk wel weten wat ze doet, maar bij zo’n bericht komt er bij toch altijd een vraag oppoppen of hier niet met geld iets wordt afgekocht wat de gewone man niet zou gelukken.

Een beetje in dezelfde lijn, maar iets leuker, denk ik. De succesvolle voetballer Ronaldo hangt (hing?) en celstraf boven het hoofd voor belastingontduiking. Ai, vervelend, wat moet je dan doen? Maar gelukkig: ik las dat Ronaldo naar de belastingen een ‘gebaar’ heeft gemaakt door 15 miljoen te storten. ‘Maar’ zo stond erbij ‘dit mocht volgens Ronaldo niet als een soort schulderkenning worden gezien.’ Kijk, dat is een groots gebaar. Dat wil ik ook wel, eindelijk eens een gebaar maken naar die jongens van de Belastingdienst, voor wie ik altijd mijn best doe mijn aangifte zo in te vullen dat zij het begrijpen. Zij zijn ook maar gewone mensen met een privé-leven, die ’s avonds thuiskomen, volkomen aangeslagen door de aanslagen van die dag. Dat leed zou ik graag verzachten door de club in Apeldoorn eens te verrassen, met - laten we zeggen - een paar ton of zo. Gewoon als gebaar. Maar ik loop tegen drie  problemen aan. Ik heb de belastingen niet ontdoken, ik heb niet zoveel geld, en ik heet geen Ronaldo. Dat is het wrange lot van een eerlijke belastingbetaler.

Aangeslagen of niet: een fijne vakantie gewenst!

Ton van Leijen (avanleijen@lijbrandt.nl)