Als jochie vroeger ging ik vaak en graag naar een bazar, maakte niet uit van welke club, als er maar een rad van avontuur aanwezig was. Het draaide terwijl jij met de lootjes in je bijna bevende hand zat, wachtende op het moment van stoppen, waarna de man die het rad bediende het verlossende woord sprak... oftewel het winnende getal bekend maakte.

En wat was je gelukkig als je kwartjes of dubbeltjes goed bleken te zijn voor een prachtige taart of een fruitschaal, het rad van avontuur had me stevig in haar greep, een van mijn eerste verslavingen besef ik me nu! Ja hoor een gokverslaving als jochie al, terwijl je geen benul had wat een verslaving in hield. Dat waren nog eens tijden, ik herinner mij het oude bankgebouw vlakbij Bernard van de Brink waar Gart Wentzel, de schoenlapper in zijn hoedanigheid als bestuurder van ijsclub ‘Nooit Gedacht’ machtig goed met het rad wist om te gaan!

Ik herinner me ook, dat ik niet vaak na afloop, met lege handen naar huis ging, ik was een Lucky boy die toen ook nog niet wist, dat mijn volgende verslaving tabak zou zijn en wel sigaretten en dat een favoriet merk van mij Lucky Strike zou zijn! Deze verslaving ging over naar shag, dit had te maken met de prijs, want zoals dat ging toen je zette de tering naar de nering, dat was heel normaal in die tijd. Je budget was beperkt, logisch nietwaar? Want wat kleingeld als zakgeld, zoals dat toen heette, dat was je inkomen, het was begrijpelijk en het lag zo voor de hand, dat er geen enkele discussie over was! Op naar het voorgezet onderwijs, dag lagere school zes jaren van mijn leven heb ik daar versleten met als uitsmijter in de zesde klas, meester Boerboom! Met altijd de scheiding in zijn haar keurig aan de linkerkant.

Onberispelijk in het pak inclusief vest en stropdas en met de handen, bij tijd en wijle losjes , dat kon toen nog, een statige man met uitstraling. Zo zat de wereld toen in elkaar, dus ook de mijne. Op naar de volgende verslaving, welke het zou worden wist ik nog niet, want dat werd mede bepaald door je opgroeien en je voortschrijdende inzicht, ik ging puberen en ontdekte, dat er benevens twee geslachten ook meerdere soorten drank bestonden waaronder... bier! De periode daarvoor was de Joy en Cola verslaving in prachtige flesjes, kleine kunstwerkjes, en je kon er goed van bulken of boeren zo je wilt! Dit was ook een gedenkwaardige periode voor deze Lucky boy, die ergens in de zomer staande langs de oude Zuiderzeestraatweg het TT bezoek uit Assen op de zaterdagavond westwaarts zag gaan, de snelweg was er nog niet! In het weilandje, schuin tegenover de IFA winkel van Kees van Loo gebeurde het allemaal. Allemaal herinneringen, oh ja ik was al bij het bier aangeland, mijn volgende verslaving, ik combineerde dat met mijn eerste baantje, dat kwam prima uit, want op zaterdagavond als ik uitging kon ik me meerdere biertjes veroorloven, betaald uit eigen zak en middelen € 0,35 cent per glas. En nu decennia later terwijl ik de leeftijd van de sterken bereikt heb, ben ik aangekomen bij mijn volgende verslaving, te weten een goed glas wijn! Verslavingen zijn zo gek nog niet maar je moet wel de goede uitzoeken, ze koesteren en er zoals dat heet, verstandig en met gevoel er mee omgaan!

Goed Goan
©Simon Schrijver.
Voor uw gram of goesting info@locourant.nl o.v.v. titel column.