Hoe ik er op kom? Op de Noord Oost Veluwe in de gemeente Oldebroek carnaval, da,s vloeken in de kerk toch? De vasten periode komt er weer aan voorafgaande daaraan dient er derhalve nog even flink te worden uitgepakt, de remmen los en let it be!

Ik als protestant grootgebracht en opgevoed levend wezen snap er echt niks van, dat mensen die normaliter hun dingen doen zoals ik, nu volledig de weg schijnen kwijt te zijn! We kregen ze binnen in onze gemeente via onze militaire voorzieningen, vul in onze kazernes. De Tonnet, de Willem de Zwijger, de Margriet kazerne dus dit soort verzamelplaatsen van mensen die zich geroepen voelden te waken voor onze veiligheid, veelal afkomstig uit het Brabantse en Limburgse zuiden van ons land, maar ik denk toch wel met de nadruk op de Brabanders, zij waren de wegbereiders van onder andere de“Tolhekkers”, de enige echte club met power en ausdauer, ze bestaan al heel wat jaren, hebben kader en hebben een bepaalde mate van‘’eigenwaarde”, het zijn min of meer profs. Zij zijn het meest Brabants, een beetje Noord Limburgs, maar voor en bovenal geen Veluwenaren! Ze zijn van Guus Meeuwes, van qedenkedenk, ze hebben een ander soort humor, ze zijn niet van hier, maar van Jeroen Bosch en van Oeteldonk, maar niet van Oldenzaal, en zeker niet van de puriteinse soms verbloemende Noord Oost Veluwe.
Maar we gedogen ze wel, ooit ben ik er een keer op uitnodiging aanwezig geweest.

Het had wel wat, ik was nog jong voelde me welkom in mijn beleving was dat toen ergens op een camping in Hattemerbroek,die ze nu ”Het Tranendal” noemen, in de kantine uiteraard! Hier schijnen nog al wat gestrande mensen te zitten, die zich aan het herpakken zijn, na een scheiding of herverdelingen of anderszins.
Carnaval past hier naar mijn mening wel een beetje bij, met uitzondering van de polonaise, want daarvan zeggen ze met hun ervaringen, teleurstellingen etcetera, aan mijn lijf even geen polonaise! Carnaval op de Veluwe, eigenlijk is het een beetje een stiefkind, wij zeggen hier doe maar gewoon dan doe je gek genoeg!
Ja dat heb je als je in zonde ontvangen en geboren bent, het leven is dan een aaneenschakeling van ingetogenheid, of van wat zullen de buren er van zeggen of van vinden,toch?

Voor mij en voor ons geen Carnaval, geen vastentijd en geen ter biechte gaan! Geen boerenbruiloften, geen verbindingen in de onecht, geen haringhappen, en dat is dan weer jammer denk ik stiekum wel eens. Onze burgervader met zijn ega laat zich echter niet kennen zij waren vorig jaar aanwezig, op uitnodiging uiteraard, je bent burgemeester van alle inwoners, zo is dat! Een jaar lang weer de mogelijkheid om lid te worden, dat heb je dan weer wel, dus wie weet zijn er een aantal

inzichten waar aan gesleuteld kan worden.
Alaaf!!
Goed Goan.
©Simon Schrijver
Voor uw gram of goesting info@locourant.nl o.v.v. titel column