Afgelopen week attendeerde iemand mij erop dat er mogelijkheden bestonden om gezonder te eten. Je hoort om je heen nogal ééns dat mensen door een ongezonde levensstijl zich een ziekte op de hals halen en dat moet je natuurlijk proberen te voorkomen! Ben naar de supermarkt gegaan en ze liggen inmiddels klaar om geconsumeerd te worden de boontjes, de kiwi’s de worteltjes en de biologische aardappelen.

Per twee en een halve kilo € 3,19 zeer de moeite waard in ieder geval wat betreft de prijs. Ook een aantal ‘kwarkjes en yoghurtjes’ heb ik toegevoegd aan mijn ‘gezonder’ eten! U ziet het ik ben bij tijd en wijle een goed luisteraar, soms hoeven ze mij maar één keer iets te zeggen. Een runder tartaartje mag natuurlijk niet ontbreken Ja gezond eten is een ‘must’ , het begin van veel goeds heeft men mij verteld. En zo meteen als de winter echt komt gaan we aan de zuurkool, aan de bruine bonen met uien en aan de boerenkool met uiteraard ‘spekjes’ en magere worst, want dat moet om het gezondheids aspect niet uit het oog te verliezen! De stampotten tijd komt vanzelf weer, gelukkig maar!

Ja eten we zijn er op de één of andere wijze elke dag méé bezig, het vult een niet onbelangrijk gedeelte van onze dag en onze tijd. Zo ook die van de mijne. Vezels en vitamientjes aanwezig in brood en fruit behoren ons eetpatroon te completeren. Ziedaar, weliswaar geen garantie voor een hoge ouderdom, maar wel een goede opstap ernaar zoals ik om me heen hoor. Een hele industrie houdt zich er méé bezig en is er omheen gebouwd. En de filosofie eromheen kan ik eigenlijk wel een beetje achterstaan, maar iedere keer weer ligt de overdrijving op de loer. De vetzuren, al dan niet verzadigd, en de probiotica en de toegevoegde anti cholesterol en verzadigde vetzuren dreigen er een potje van te maken als we niet oppassen. Maar toch ga ik proberen om al naar gelang ik ietsje ouder wordt mij een ietsje aan vorenstaande te houden. Ik wil ook niet halsstarrig gewoon doen of het allemaal flauwekul is,want dat is het niet, toch? In een gezond lijf hoort gezonde voeding, laten we het daar maar op houden. En zo gaan we voort op de weg ‘des levens’, beter luisterend en minder ongehoorzaam. We gaan, zoals dat heet, beter oppassen al naar gelang ons lichaam ons influistert dat we er rekening méé moeten houden, dat voor wat iets hoort!

Eten en alles wat erbij hoort en vooral gezond eten is erg aan de orde en best wel belangrijk. Dus voorlopig geen verzadigde vetzuren meer voor deze jongen, even wachten met de frikadellen en met de gehaktballen, kroketten en bitterballen. Loempia’s en Nasi ballen en andere vette happen op de reservebank afgeparkeerd, wie weet misschien voor in ‘de verlenging’, want het was altijd toch allemaal wel te eten en had ook een zekere ‘lekkerheids graad’! Gezond eten, niet alleen mode maar ook een vorm van wijsheid zullen we het daar maar op houden? Want als je iets goed verpakt lijkt het zelfs nog beter te smaken. Eet u smakelijk, maar vooral gezond allemaal!

Goed Goan.

©Simon Schrijver

Voor uw gram of goesting info@locourant.nl o.v.v. titel column