Waarom ik dat vind, het zal wel komen omdat ik vroeger op school weinig gepest ben. Ik heb te weinig trauma’s overgehouden aan die periode uit mijn leven , de periode van kind zijn dus. Hoe kom ik erbij en hoe kom ik er op vraagt u zich wellicht af, nou ik denk door de tijd van het jaar.

Sinterklaas en Kerst komen er immers weer aan, een super tijd toen ik kind was, het leven lag aan mijn voeten. De goedheilig man uit Spanje had het plan immers weer opgevat om over niet al te lange tijd weer koers te zetten met zijn stoomboot richting Nederland. Je werd er geestelijk op voorbereid door de goede ouderwetse Zwolsche Courant, de TV stond nog in de kinderschoenen met het zwaaien door tante Hanny op zaterdagmiddag aan het eind van het kinderprogramma. De Courant met de talloze opgeleukte advertenties met een plaatje erbij van Sint en Piet, schalks lachend, op zo een manier van we komen er aan en alles komt goed. Ook Piet boezemde mij op geen enkele wijze angst in, het was gewoon de knecht van Sinterklaas deze zwarte Pieterbaas! Jeugd sentiment gebaseerd op de vaste waarde van elk jaar weer de beloning voor een jaar lang goed gedrag. En de kleine smetjes welke keurig vermeld stonden in het grote boek van de Goedheiligman waren toch geen reden om in de zak meegenomen te worden naar Spanje immers.

Ja dat waren nog eens tijden, de avonden die er aan vooraf gingen waar je als kind de traditionele Sinterklaasliedjes uit je hoofd leerde, en dat ging best wel goed. Niet zo gek eigenlijk want op mij rapport toen had ik een 10 voor mijn psalmversje toen. Favorieten waren ‘zie de maan schijnt door de bomen’ en ‘zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’, oh ja en‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht wat we zitten allemaal even recht’ was ook een veel gezongen topper als Sint de school kwam bezoeken! Kun je nagaan recht zitten op school werd in mijn kindertijd als een deugd als een vorm ook van goed gedrag beschouwd, moet je nou om komen! Als je nou in deze tegenwoordige tijd niet ‘dwars ligt’ hoor je er gewoon niet bij! Ja mijn kindertijd, dat was er een om in te lijsten, denk ik wel eens nu ik ouder ben zo vol van verwachting van wie de koek kreeg en wie de gard. De garde je weet wel dat bosje bijeengebonden twijgjes waarmee een kastijding uitgevoerd werd door Zwarte Piet als je het heel erg verbruid had! Zeg maar gewoon als je een slecht kind was, ja dat waren nog eens tijden, tijden van duidelijkheid en vaste waarden met de daarbij behorende zekerheden des levens.

Je verlekkeren voor de etalages van de plaatselijke twee zaken in mijn dorp welke gericht waren op de verkoop van speelgoed en annex vaak nog andere zaken aanboden! Gart achter de Molen en Eibert Visch, volgens mij adverteerden ze niet in de Zwolsche Courant maar dat mocht de pret niet drukken.In mijn beleving van toen en toen waren het ‘Speelgoed Paleizen’ en niet eens aangesloten bij welke keten dan ook.Het leven ging gewoon zijn gang in het dorpje Oldebroek toen en Sinterklaas kwam er graag, maar we zongen op de bewuste avond van 5 december dan ook, dat het een lieve lust was!

Ja kind zijn... duurt gewoon te kort!

Goed Goan.

Simon Schrijver.

Voor uw gram of goesting info@locourant.nl o.v.v. titel column.