Wat zal de score zijn, op dit moment als ik de column schrijf heb ik nog geen zekerheid, het zou maar zo 25 stuks medailles kunnen gaan bedragen in de kleuren Brons Zilver en Goud! En zo niet dan daaromtrent, Nederland is in de ban van met name, in goed Engels, speed skating! Rondjes rijden op verschillende afstanden, wat ons de afgelopen dagen meer dan goed afging. Behangen met goud keren we huiswaarts na zo'n weekje of drie Sochi in Rusland.

Ja het waren me de winterspelen wel, wie dit van te voren voorspelt had was waarschijnlijk voor iets verklaard wat niemand van ons graag wil zijn. Wat Nederland uitgevreten heeft de laatste jaren op het gebied van het schaatsen grenst aan het bijna ongelofelijke. De dagen dat er geen huldigingen plaatsvonden waren niet te tellen op de vingers van twee handen. Maar aan elke euforie zit een schaduwkant, zo ook aan de euforie van Sochi , het vijftig miljard kostende Olympische winter spektakel gepresenteerd en aan de wereld getoond vanuit het grote Rusland. Het land van de welhaast onbegrensde mogelijkheden in allerlei opzichten, het land ook waar men goed is in elkaar de bal toespelen, en in vriendjes politiek. In Homo haten en in Pussy Riot dames in elkaar slaan, in Greenpeace schepen aan de ketting leggen en bemanningen daarvan vervolgens in de boeien te slaan. Een land ook van alleenheersers, van macho's en bobo's, en van democratie van my way or the highway. Het land van ooit met een KGB waarvan Poetin een product is, een land met een gering aantal steenrijken en een immense massa armen, of zo u wilt minder bedeelden. Het land van de wodka en van Lenin en Stalin en van de Goelag en van de tragiek en melancholie die iedere Rus in zich meedraagt. Het land ook van grote componisten en dichters en schrijvers en van de Kozakken en de Tsaren. Een land van grote tegenstellingen en van de grote revolutie een land ook van veel pijn en veel verdriet.

Als we nu kijken naar Kiev in de Oekraine, naar het bloedbad wat zich daar voltrekt, niet het toneel van prachtige winterspelen maar het toneel van bloedvergieten van moord en van doodslag. Ook het land van ondersteuning van wrede leiders zie Syrie, en derhalve beschermer van kindermoordenaars. Een land waar Franse en Duitse legers zich vastliepen in Russische winters, en grote nederlagen leden uiteindelijk! Het kan allemaal in het land van Nikita en Pjotr en Baboeska, Kalinka en Peter de Grote van toe en toen. Heel en heel jammer en dieptriest, dat er zo een anti climax plaats vindt in een land wat ook in staat gebleken is een adembenemend spektakel te organiseren wat voor ons land geleidt heeft tot een echte ''Goudkoorts''! Sochi 2014 waar hoe dan ook nog heel lang op terug gekeken zal worden. Het nieuws meldt intussen al meer dan honderd doden en duizend gewonden in Kiev, dat doet pijn, en afbreuk aan de winterspelen 2014 en zorgt voor een zwarte rouwrand om al dat Brons Zilver en Goud.

Goed Goan.

Simon Schrijver.

Eventuele reacties naar simonschrijver@locourant.nl