Mac Donald

Old Mac Donald had a farm hia hia ho, het was zover, een belofte moest ingelost worden, we gingen naar! Juist ja naar Mac Donald, in dit geval naar Kampen net geopend gecompleteerd met een Mac Drive. Succes verzekerd, een verschijnsel overgewaaid ooit uit Amerika en wereldwijd een begrip als het op ‘ongezond’ eten aan komt. En toch we zongen nog net niet met zijn allen toen we er naar toereden, maar waren ingetogen blij, wachtend op de verrassingen die ons te wachten stonden. Wachtend op ‘Big Bigger Biggest’ en het Happy Meal, Kampen here we come!

Een zomaar doordeweekse highlight. En ja hoor daar doemt “De Paal” op met er boven op een levensgrote M. We rijden er in één keer naar toe, dikke duim voor mijn dochter die in tegenstelling tot haar vader dit soort dingen in één keer fikst. Het was mij zeker niet gelukt met mijn armzalig oriëntatie vermogen, terwijl vanaf de achterbank van de auto een ‘zucht van herkenning’ en ook een beetje van ‘we gaan ervoor’ geslaakt. Eerste bedrijf tot zover geslaagd, nu het tweede. Auto parkeren en naar binnen terwijl naast ons de ‘Mac Drivers’ zich een weg banen naar het gat in de muur aan de zijkant van deze hamburger tent om daar hun Big Mac”s te bemachtigen. We staan inmiddels binnen en we zijn niet alleen, voor ons lange rijen van wachtenden met het water in de mond, zich geestelijk aan het voorbereiden op het ‘junkfood’ wat ze zo dadelijk gaan bemachtigen. Mijn ingewanden rommelen en ik kijk naar de ‘aanprijzingsborden’ met daar op de combinaties en de diverse ‘lekkernijen’ die good old Mac Donald mij, mijn dochter en twee kleinzonen te bieden heeft! Dat is niet kinderachtig, en alles wat betreft ‘The Bakery’ rechtstreeks uit de frituur. Calorietjes een kniesoor die daar op let, nee daar gaan we nu even niet moeilijk over lopen doen.

Opa was er vroeger ook gek op en eigenlijk nog wel een beetje, maar ze zeggen dat het ongezond is, nou en, ik ga niet moeilijk doen zoals gezegd, we nemen het gewoon zoals het is ik wil gewoon een toffe opa zijn, punt uit. Zovaak gaan we tenslotte ook niet samen naar een plaats met geel rode kleuren en een ‘Levensgrote Paal’ voor de deur. Een zaak die, met op wat gesneden kool na, uitblinkt in snack’s met ‘wereldwaarden’ aan calorieën!

Derde bedrijf, terwijl om ons heen de aanvankelijk wachtenden langzaam maar zeker aan de diverse tafeltjes aanschuiven met een dienblad met daarop hun bemachtigde calorierijke genotsmiddelen zet ik mijn verstand op nul. Waarom ik dat doe zult u zich misschien afvragen? Nou ik wil er gewoon niet over nadenken wat ik mijn nageslacht aan het aandoen ben. Dat het gewoon goed blijkt te smaken verzacht de feiten denk ik dan maar, mijn oudste kleinzoon wil zelfs de ‘French Fried’ ( kleine frietjes) uiteindelijk ook wel, alhoewel hij die niet besteld had volgens hem! Inmiddels heeft hij al een ‘Big Tasty’ achter de kiezen het heeft hem zo te zien goed gesmaakt, zijn blik straalt zoiets uit van wat maal ik erom, calorieën ik zie niks, waar zitten die dan? De jongste eet onverstoorbaar verder aan zijn Big Mac en laat de frietjes voor wat ze zijn, in de auto nog had hij de grootste plannen om geweldige hoeveelheden te verslinden! Maar ja, hoogmoed komt voor de val denk ik bij mezelf.

Intussen doet mijn dochter haar best om de restanten en het verdere afval op een geordende wijze bij elkaar te rapen om het straks een plekje te kunnen geven in de afvalcontainer. Ook zij deed het met een “Big Tasty’, voor minder doe ik het niet moet ze gedacht hebben! Ze houden bij dit bedrijf van ‘zelfwerkzaamheid’ constateer ik, als je zelf kunt eten kun je ook zelf opruimen, daar ben je dan blijkbaar groot genoeg voor. Amerikanen snappen hoe je met alles wat ‘Fast’ is om moet gaan. Het lijkt mijn jongste kleinzoon gepast om af te sluiten met een “Mac Flurry”, dat is slechts een ijsje, voor zover u dacht dat het iets heel smerigs zou zijn! Opeten doet hij het straks thuis wel zegt hij, het wordt vriendelijk ingepakt in een milieuvriendelijke bruine papieren zak van gerecycled papier, dat weer wel. Het enige gezonde wat we deze avond tot ons namen was de mayonaise, niet om dat ze niet vet was maar omdat het een heel klein bakje was, een beetje een ‘Mac Little’! Een enerverende, wederzijds begripvolle en al met al voor herhaling vatbare gezellige ‘Eetervaring’ van een opa en zijn dochter en twee kleinzonen, met dank aan ‘Mac Donald’ te Kampen.

Goed Goan.

Simon Schrijver.