herma

Als uitvaartondernemer krijg ik vaak te horen dat ik zo’n zwaar en treurig werk heb. Graag neem ik u mee voor een kijkje achter de schermen door mijn ervaringen met u te delen over hoe mooi en dankbaar dit prachtige beroep is.

door Herma van Zalk

De ‘geplande’ dood

Zodra ik die ochtend wakker word moet ik er al aan denken; vandaag is de dag van de euthanasie van Roderik. De hele dag houdt het me bezig dat ik aan het eind van de middag het telefoontje zal krijgen dat hij overleden is. Ruim een jaar geleden heb ik met hem en Elsbeth kennis gemaakt.

Roderik heeft uitgezaaide kanker en de artsen hebben hem verteld dat er geen behandeling meer mogelijk is. Hij is een man die zijn zaakjes altijd goed regelt. Na de loodzware medische behandelingen van de afgelopen jaren heeft hij nagedacht over zijn naderende levenseinde en een euthanasieverklaring opgesteld. Geen gemakkelijk besluit voor hem en zijn gezin.

In de weken na ons gesprek hebben we nog een aantal keren contact en daarmee is de uitvaart tot in detail voorbereid. Dit geeft Roderik en Elsbeth rust. Afscheid nemen na zo’n intensieve voorbereiding, in de wetenschap dat ik Roderik nooit meer zal spreken, vind ik best lastig.

Maandenlang hoor ik niets meer van hen tot ik met Kerst een berichtje ontvang. In het buitenland waren toch nog behandelingen mogelijk, die ze met beide handen hebben aangegrepen. Hun jongste dochter is getrouwd en hun zoon is vader geworden. Ze hebben de verjaardag van Roderik gevierd met familie en vrienden en zijn nog een weekend weg geweest met het hele gezin. Ze zijn dankbaar voor deze mooie periode!

Een aantal weken later laat Elsbeth me weten dat ook deze behandelingen gestopt zijn en er voor Roderik nu geen kwaliteit van leven meer is. De datum voor de euthanasie is gekozen. Zo’n bericht komt bij mij toch wel binnen! We bespreken nog een paar praktische zaken en ik wens hen een liefdevol afscheid toe.

En dan breekt de dag aan van de euthanasie. In gedachten ben ik bij deze familie. Om vijf uur belt Elsbeth me dat ze Roderik in liefde hebben laten gaan. ’s Avonds delen ze hun ervaringen met mij over deze onvergetelijke dag. Natuurlijk is er veel verdriet, maar dankbaarheid en rust overheersen. Ik ben een indrukwekkende ervaring rijker!

Wilt u reageren? Herma van Zalk, (038) 376 4123 of info@addiouitvaartzorg.nl. Namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.