herma

Als uitvaartondernemer krijg ik vaak te horen dat ik zo’n zwaar en treurig werk heb. Graag neem ik u mee voor een kijkje achter de schermen door mijn ervaringen met u te delen over hoe mooi en dankbaar dit prachtige beroep is.

door Herma van Zalk

Afscheid in ‘besloten kring’

In een oud boerderijtje aan de rand van het bos wonen Johan en Hillie, in het ouderlijk huis waar Johan 85 jaar geleden is geboren. Na zijn huwelijk met Hillie wordt er verbouwd en blijven ze er met hun vier kinderen wonen.

Hillie is een bescheiden vrouw en leeft een teruggetrokken leven. Na het overlijden van de ouders van Johan komt hun oudste dochter met haar gezin bij hen inwonen. Het is een echte familieplek waar het dagelijks een komen en gaan is van kinderen en kleinkinderen. Ze zijn erg op elkaar gericht en hebben het goed samen.

De laatste jaren van haar leven is Hillie dementerend. Langzaam glijdt ze steeds meer weg in het verleden en de vrouw van vroeger is ze niet meer. Na een val, waarbij ze haar heup breekt, overlijdt ze onverwacht. Er is verdriet, maar ook berusting.

Het afscheid van Hillie moet plaatsvinden in de beslotenheid van haar gezin. Dat is voor Johan en de kinderen heel duidelijk als ik bij hen ben om de uitvaart te bespreken.

Zo verzorgen de twee dochters haar lichaam. Hillie wordt opgebaard in de woonkamer op haar vaste plekje voor het grote raam. Op de dag van de uitvaart drinken we in de woonkeuken een kop koffie met de koekjes zoals Hillie die altijd bakte. De zonen en kleinzonen dragen Hillie uit huis door de prachtige tuin. In een eigen auto wordt Hillie naar de begraafplaats gereden. Na een korte stilte bij het graf daalt haar kist en keert iedereen weer huiswaarts.

Thuis is er soep en een broodje. Ik word nadrukkelijk uitgenodigd mee te gaan. Met een lach en een traan worden herinneringen aan Hillie opgehaald. Bij mijn vertrek loopt Johan met me mee en vertelt dat hij na zijn overlijden gecremeerd wil worden. En bij die boom daar, wijzend op een boom op zijn land, wordt dan mijn as verstrooid...

Ze namen op hun eigen manier afscheid van hun vrouw, moeder en oma. Wat een lieve familie en wat een bijzonder en intens afscheid!

 

Wilt u reageren? Herma van Zalk, (038) 376 4123 of info@addiouitvaartzorg.nl . Namen zijn wegens privacy redenen gefingeerd.